Dulceata/Gem / Dulciuri

Dulceata de cirese

Dulceata de cirese rosii

Asa cum va ziceam la reteta ce-am postat-o sambata… am facut dulceata de cirese. De obicei nu fac dulceata sau gem, dar m-a lovit un moment de harnicie, caruia n-am putut sa-i rezist. :))) Chiar daca dupa aceea m-am blagoslovit pe mine insumi :)) pana la urma mi-a trecut.

Nefacand o cantitate mare si nu neaparat sa o tin pentru iarna, am redus considerabil portia de zahar, astfel ca de la proportia de 1:1 am ajuns aproape de 2:1

Dulceata de cirese rosii

Ingrediente

  • 1300 g cirese fara samburi
  • 750 g zahar
  • zeama de la 1 lamaie

Cirese rosii pentru dulceata de casa

Mod de preparare Dulceata de cirese:

Cireselor spalate si curatate de codite le-am scos samburii cu partea speciala a presei de usturoi.

Pentru cine face cantitati mari de dulceata o masina speciala de curatat samburii va fi de mare ajutor.

Punem ciresele curatate intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa putina zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic. De preferat, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.

In timpul fierberii se va forma spuma, ce o vom curata de cate ori este nevoie. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va „lega” destul de mult dupa ce se raceste.

Se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate, se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Minunata duceata,e una din preferatele mele,pupicei!

  2. Ete ce gasesc io de de dimineata.
    Imi ung panea cu unt si dupa dulceata vin la tine:D.

    Buna dimineata!

  3. Buna dimineata dragelor! :* :* :*

  4. Lovely !! Miha asta este pentru Provocare?? 🙂 Pupici

  5. Presimt ca ma apuca si pe mine un moment de harnicie :))))
    O saptamana frumoasa!

  6. Anonymous says:

    buna ziua.Va rog un sfat,cum pot sa dezleg dulceata de cirese?Multumesc .Aida

  7. Aida, o ai deja preparata si vrei sa o folosesti la ceva anume sau ai facut-o acum si ai fiert-o prea mult? Scuze, dar n-am inteles exact din intrebarea ta.

  8. Anonymous says:

    interesant cred ca ma apuc si eu

  9. Anonymous says:

    e foarte tare

  10. Ce cantitate de zahar se pune la 1 kg, sau la 5 kg, am doua ladite cam 18-20 kg, dupa ce-i scot samburi cred ca raman vreo 13 – 14 kg, ma ajuta cineva?

  11. Dan, in reteta clasica de dulceata se recomanda zahar in proportie de 1:1

    Sa ai spor!

  12. Uite un truc: pune samburii intr-un tifon si baga-l in oala cand fierbe dulceata! Ii da o aroma grozava!

  13. Multumesc de pont, nu-l stiam! Am mai invatat ceva! 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Cand spui „dulceata” gandul te duce la micul dejun, o cana de lapte si paine cu unt, eventual niste clatite… :)) Dulceata de ardei iute nu este nici pe departe una pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi cu succes la orice fel de friptura rece sau […]

Gem de piersici

Gem de piersici

Familia mea nu e mare amatoare de gem sau dulceata, astfel ca foarte rar se intampla sa le fac si atunci in portii mici, nicidecum de pastrat peste iarna. Asa s-a intamplat si cu acest gem de piersici. Am facut putin atat cat sa mancam cateva zile la micul dejun […]

Gem de caise

Gem de caise

Daca tot am intrat in febra gemurilor si dulceturilor, nu puteam sa ratez sa prepar si acest minunat gem de caise. Cu gustul sau usor acrisor e ideal pentru micul dejun sau pentru prepararea unor prajituri de casa sau tarte delicioase. Eu una abia astept sa fac o reeditare la […]

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Sau ar trebui sa-i spun gem de zmeura, avand in vedere ca rezultatul final e aproape ca o pasta? Dulceata de zmeura (sau gem ce-o fi…) e foarte buna si cat timp a fiert pe aragaz si o buna bucata de vreme dupa aceea a mirosit innebunitor in casa. Dar […]