Asa cum va ziceam la reteta ce-am postat-o sambata… am facut dulceata de cirese. De obicei nu fac dulceata sau gem, dar m-a lovit un moment de harnicie, caruia n-am putut sa-i rezist. :))) Chiar daca dupa aceea m-am blagoslovit pe mine insumi :)) pana la urma mi-a trecut.
Nefacand o cantitate mare si nu neaparat sa o tin pentru iarna, am redus considerabil portia de zahar, astfel ca de la proportia de 1:1 am ajuns aproape de 2:1
Mod de preparare Dulceata de cirese:
Cireselor spalate si curatate de codite le-am scos samburii cu partea speciala a presei de usturoi.
Pentru cine face cantitati mari de dulceata o masina speciala de curatat samburii va fi de mare ajutor.
Punem ciresele curatate intr-o cratita cu fundul gros, apoi le acoperim cu zahar. Dam la frigider pentru cateva ore, pana isi lasa putina zeama. Se pune apoi cratita la fiert la foc mic. De preferat, nu direct pe flacara, ci pe o tabla din aceea de copt vinetele si ardeii.
In timpul fierberii se va forma spuma, ce o vom curata de cate ori este nevoie. Cand nu se mai formeaza spuma, adaugam zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Din cand in cand se verifica daca dulceata este gata, punand din sirop pe o farfurie rece. De preferat ar fi sa nu o fierbeti prea tare, caci ea se va „lega” destul de mult dupa ce se raceste.
Se pune dulceata fierbinte in borcanele bine spalate si uscate, se capseaza si se rastoarna cu capacul in jos. Se acopera si se lasa la racit.
Minunata duceata,e una din preferatele mele,pupicei!
Ete ce gasesc io de de dimineata.
Imi ung panea cu unt si dupa dulceata vin la tine:D.
Buna dimineata!
Buna dimineata dragelor! :* :* :*
Lovely !! Miha asta este pentru Provocare?? 🙂 Pupici
Presimt ca ma apuca si pe mine un moment de harnicie :))))
O saptamana frumoasa!
buna ziua.Va rog un sfat,cum pot sa dezleg dulceata de cirese?Multumesc .Aida
Aida, o ai deja preparata si vrei sa o folosesti la ceva anume sau ai facut-o acum si ai fiert-o prea mult? Scuze, dar n-am inteles exact din intrebarea ta.
interesant cred ca ma apuc si eu
e foarte tare
Ce cantitate de zahar se pune la 1 kg, sau la 5 kg, am doua ladite cam 18-20 kg, dupa ce-i scot samburi cred ca raman vreo 13 – 14 kg, ma ajuta cineva?
Dan, in reteta clasica de dulceata se recomanda zahar in proportie de 1:1
Sa ai spor!
Uite un truc: pune samburii intr-un tifon si baga-l in oala cand fierbe dulceata! Ii da o aroma grozava!
Multumesc de pont, nu-l stiam! Am mai invatat ceva! 😉