- 500 g faina
- 400 g iaurt
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita rasa bicarbonat
- 2 linguri ulei de masline
Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt.
Mod de preparare Paine fara drojdie:
Ca punct de plecare am avut reteta de Turte cu iaurt, facute tot fara drojdie. Iaurtul poate fi inlocuit cu lapte batut sau o combinatie de iaurt cu lapte dulce. In cazul in care nu aveti bicarbonat si folositi praf de copt puteti folosi doar lapte dulce. Mie personal mi-a placut mai mult varianta cu praf de copt, ai mei n-au avut obiectii nici la cea cu bicarbonat.
Intr-un castron amesteca faina, sarea si bicarbonatul. Adauga iaurtul si uleiul si framanta pana aluatul se omogenizeaza. Acesta va fi neted si usor lipicios.
Rastoarna aluatul pe masa infainata si da-i forma rotunda, prinzand bine marginile dedesubt. Pune bila de aluat intr-o forma rotunda (cu capac) tapetata cu hartie de copt si cresteaza din loc in loc.
- painea se poate coace si in forma fara capac, caz in care crestaturile de pe suprafata painii vor trebui facute mai adanci
- eu am preferat varianta cu capac, asa cum am procedat si la reteta de paine fara framantare
Se pune capacul peste vas si se da la cuptorul preincalzit la 190 grade, cuptor electric cu ventilatie pentru cca 25 de minute. Se scoate capacul, se micsoreaza temperatura la 160-170 grade si se coace pana se rumeneste.
Painea se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Se feliaza abia dupa ce se raceste foarte bine.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI