Aluat dospit / Retete culinare

Paine fara drojdie

Paine fara drojdie
  • 500 g faina
  • 400 g iaurt
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 2 linguri ulei de masline

Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt.

Mod de preparare Paine fara drojdie:

Ca punct de plecare am avut reteta de Turte cu iaurt, facute tot fara drojdie. Iaurtul poate fi inlocuit cu lapte batut sau o combinatie de iaurt cu lapte dulce. In cazul in care nu aveti bicarbonat si folositi praf de copt puteti folosi doar lapte dulce. Mie personal mi-a placut mai mult varianta cu praf de copt, ai mei n-au avut obiectii nici la cea cu bicarbonat.

Intr-un castron amesteca faina, sarea si bicarbonatul. Adauga iaurtul si uleiul si framanta pana aluatul se omogenizeaza. Acesta va fi neted si usor lipicios.

Rastoarna aluatul pe masa infainata si da-i forma rotunda, prinzand bine marginile dedesubt. Pune bila de aluat intr-o forma rotunda (cu capac) tapetata cu hartie de copt si cresteaza din loc in loc.

  • painea se poate coace si in forma fara capac, caz in care crestaturile de pe suprafata painii vor trebui facute mai adanci
  • eu am preferat varianta cu capac, asa cum am procedat si la reteta de paine fara framantare

Se pune capacul peste vas si se da la cuptorul preincalzit la 190 grade, cuptor electric cu ventilatie pentru cca 25 de minute. Se scoate capacul, se micsoreaza temperatura la 160-170 grade si se coace pana se rumeneste.

Painea se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Se feliaza abia dupa ce se raceste foarte bine.

Pofta buna! 😉

Paine fara drojdie

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags: ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu rozmarin: Intr-un castron amestecam […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]