Dulceata/Gem

Gem de piersici

 

Gem de piersici

Gem de piersici la micul dejun

Ingrediente

  • 1 kg piersici
  • 500 g zahar
  • zeama de la 1 lamaie

Familia mea nu e mare amatoare de gem sau dulceata, astfel ca foarte rar se intampla sa le fac si atunci in portii mici, nicidecum de pastrat peste iarna. Asa s-a intamplat si cu acest gem de piersici. Am facut putin atat cat sa mancam cateva zile la micul dejun si sa pun in aplicare o reteta de tort ce am sa v-o arat cat de curand! 😉

Mod de preparare Gem de piersici:

Se aleg piersici moi, bine coapte. Se spala si se curata de coaja. Se taie bucati astfel incat sa se poata elimina samburele. Se pun intr-o cratita, se stropesc cu zeama de lamaie si se presara cu zahar. Se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Se paseaza bine cu blenderul vertical, apoi se pune cratita pe foc mic si se fierbe gemul pana ajunge la consistenta dorita. Se verifica punand putin gem pe o farfurioara rece.

Se amesteca destul de des sa nu se prinda de fundul cratitei si pentru a evita astfel afumarea gemului. Din cand in cand se aduna si spuma ce se formeaza.

La sfasit gemul se poate aroma cu esenta de vanilie sau esenta de migdale, eu am preferat sa-l las ca atare.

In cazul in care preparati gemul de piersici pentru iarna, il turnati fierbinte in borcane. Se capseaza, se rastoarna borcanele cu capacul in jos si se lasa la racit acoperite cu un prosop.

Pofta buna! 😉

Gem de piersici

Gem de piersici

Va astept cu drag si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Mie imi pare o marmelada de piersici….nici macar gem.De ce trebuiesc pasate?

    • Din cate stiu marmelada este fiarta pana se intareste si dupa racire poate fi taiata cu cutitul. Gemul se face din fructe sfaramate (pasate in cazul de fata, pentru a fi foarte fina) si se fierbe pana pasta este groasa, dar fluida.

  2. Dulceata se face din fructele întregi,dacă sunt cirese,visine,mure ,fragi zmeură,adică fructe mici, sau tăiate în bucăți potrivite ca mărime,în cazul fructelor mai mari . Gemul,are aproximativ același mod de preparare ca și dulceața,diferența fiind făcută de faptul că fructele(toate, mici sau mari se mărunțesc sau se pasează ) Marmelada ,este „altă mîncare de pește” …Dar de ce trebuie ,oare ,să fac acest comentariu, cînd toate gospodinele ar trebui să știe aceste lucruri ?… Ei, uite de-aia! … Mai sunt și gospodine începătoare și poate , comentariul meu le va fi de un real folos ! Spor la gătit,fetelor !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Cand spui „dulceata” gandul te duce la micul dejun, o cana de lapte si paine cu unt, eventual niste clatite… :)) Dulceata de ardei iute nu este nici pe departe una pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi cu succes la orice fel de friptura rece sau […]

Gem de caise

Gem de caise

Daca tot am intrat in febra gemurilor si dulceturilor, nu puteam sa ratez sa prepar si acest minunat gem de caise. Cu gustul sau usor acrisor e ideal pentru micul dejun sau pentru prepararea unor prajituri de casa sau tarte delicioase. Eu una abia astept sa fac o reeditare la […]

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Sau ar trebui sa-i spun gem de zmeura, avand in vedere ca rezultatul final e aproape ca o pasta? Dulceata de zmeura (sau gem ce-o fi…) e foarte buna si cat timp a fiert pe aragaz si o buna bucata de vreme dupa aceea a mirosit innebunitor in casa. Dar […]

Dulceata de cirese amare

Dulceata de cirese amare

Mod de preparare Dulceata de cirese amare: La fel ca si la dulceata de cirese nu am folosit mult zahar, una pentru ca am facut-o pentru consum imediat si a doua mi se pare ca iese extrem de dulce. Punem ciresele fara samburi intr-o cratita cu fundul gros, apoi le […]