Papanasi am mai facut, pentru ca daca ii intrebi pe ai mei ce vor sa le fac bun vor raspunde invariabil „gogosi, papanasi si clatite” :)))) Si pentru ca aveam mai multa branza de vaci si pentru ca au iesit tare buni nu pot sa nu vi-i arat si voua. Pentru servit am preparat pe loc o dulceata de fructe de padure, dar daca voi o aveti deja in camara, nu ezitati sa desfaceti borcanul 😉 Asadar, pentru azi avem papanasi cu smantana si dulceata, pufosi si aromati.
Ingrediente:
- 500 g branza de vaci
- 100 g zahar
- 2 oua
- 350-400 g faina
- coaja de lamaie Finesse
- esenta de vanilie
- 1 lingurita bicarbonat + 1 lingura zeama de lamaie
- Pentru dulceata:
- 200-250 g fructe de padure (congelate)
- 100 g zahar
- Pentru servit:
- smantana fermentata 24% grasimi
Mod de preparare Papanasi cu smantana si dulceata:
Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie, un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si omogenizam. Vom avea un aluat usor lipicios, dar care poate fi modelat cu putina faina.
- daca branza este prea uscata se poate adauga un ou in plus
Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il rasturnam pe masa presarata cu faina, apoi il impartim in bucati de cca 40-50 grame si tot atatea bucati de cca 10-15 grame. Puteti sa impartiti si in bucati mai mari, nu e nicio problema.
Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma de sfera. Bucatile mari le aplatizam, le dam forma rotunda si le facem cate o gaura in mijloc.
Prajim papanasii in uleiul foarte bine incins, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc.
- Imediat ce i-am plonjat in ulei si s-au ridicat la suprafata i-am intors pe partea cealalta si am continuat prajirea. In acest mod si-au pastrat forma frumoasa, nu au „explodat”
Dupa ce s-au prajit ii scoatem pe un platou pe care am pus prosoape de bucatarie, sa se absoarba surplusul de ulei.
Dulceata de fructe de padure:
Fructele se pun intr-o craticioara si se presara cu zahar. Se pun la fiert la foc foarte mic si se fierb pana ajunge la consistenta dorita. In timpul fierberii am sfaramat fructele cu lingura, dar se poate folosi si mixerul vertical pentru a obtine o consistenta mai fina.
Peste papanasii calzi se toarna smantana si dulceata din belsug.
Pofta buna la papanasi cu smantana si dulceata! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Sunt minunati,pofta este asigurata.