Tare mult mi-a placut reteta Laurei, de cum am vazut-o am stiut ce voi face cu crema de branza cu 0% (zero!!!) grasimi ce-o aveam in frigider. Nu, n-am intrat la dieta si nici barbata-miu nu mi-a batut vreun apropo cand a cumparat-o :)))) a fost doar neatentie 😉
Nu stiu cum o fi la voi dar la noi se aduna dupa sarbatori, fie Pasti, fie Craciun, multe figurine de ciocolata. Unele le dam, unele isi gasesc deliciosul sfarsit in cate un blat de tort sau prajitura, cum s-a si intamplat deja.
Tortul a fost bun, a fost, s-a terminat si se cere repetat. Nu stiu cat de curand, dar crema asta o voi avea in vedere si cu alte ocazii 😉
Ingrediente
- Blat:
- 200 g ciocolata cu lapte
- 100 g unt
- 100 g zahar (pudra)
- 3 oua
- 225 g faina
- 1 praf de copt
- Crema:
- 200 g crema de branza
- 200 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar (pudra)
- 1 lingurita gelatina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 portocala de marime medie
Mod de preparare Tort cu crema de portocale:
Blat:
Ciocolata rupta bucatele si untul se pun intr-un vas si se topesc la foc mic. Omogenizam si lasam sa se raceasca. Adaugam zaharul si mixam bine pana nu se mai simt cristale de zahar in crema de ciocolata. Adaugam apoi cate un ou, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit cernem peste compozitie faina si praful de copt si amestecam bine.
Turnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 45 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam sa se raceasca.
Crema:
Portocala o spalam foarte bine cu apa calda. Se pune intr-o craticioara cu apa si se fierbe timp de 15 minute. Se scurge apa, se inlocuieste cu alta si se pune din nou la fiert pentru alte 15 minute. Se repeta procedeul de 3-4 ori, astfel dispare amareala din coaja portocalei. Dupa ultima fierbere portocala se lasa la racit, apoi se taie bucatele, se curata de samburi si se paseaza cu mixerul vertical.
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita. Crema de branza se mixeaza cu zaharul. Separat se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana devine pufoasa. Se amesteca cele doua compozitii.
Gelatina se topeste pe baie de aburi, se pune deasupra o parte mica (cateva linguri) din crema de branza si se mixeaza energic. Amestecam apoi cu restul de crema. La sfarsit incorporam piureul de portocala.
Blatul racit il taiem in trei parti, crema de asemenea o impartim in trei parti. Asamblam tortul in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara.
Crema ramasa (cea de-a treia parte) o vom folosi la ornat. Se da la rece pentru cateva ore.
- Fiind un tort simplu, pentru cei de-ai casei, nu l-am ornat in nici un fel, doar l-am imbracat in crema, voi va folositi imaginatia si-l ornati dupa plac 😉
Pofta buna! 😉
tout simplement divin ce gâteau, un grand bravo!
bisous
Merci Beth >:D<
Frumos tort si elegant prezentat, felicitari! 🙂
Multumesc Simona! >:D<
Miha, felicitari, ador retetele tale 🙂
La crema de portocale se poate exclude gelatina? Mersi mult si la cat mai multe retete minunate 🙂
Multumesc Cristina!
Cred ca depinde foarte mult de frisca si crema de branza folosite, de cat de ferma va fi crema la final. Poti incerca si fara gelatina, Laura n-a folosit in reteta ei (reteta de unde m-am inspirat pentru aceasta crema)
Buna Miha,
As vrea sa fac acest tort, dar intr-o forna cu diamentru de 24 cm. Care ar trebui sa fie cantitatile in acest caz?
Multumesc frumos.
Alina
O portie si jumatate cred ca este ok 😉
buna 🙂 ce crema de branza ai folosit?
Cred ca Linesse ii zice, de la Lidl.
Caut de ceva vreme o crema de portocale cu branza. Multumesc! 🙂
P.S. Asta e tort neornat? :)) E simplu, foarte elegant si arata minunat!
multumesc frumos! 🙂
ce fel de branza pot folosi?
Almette sau Philadephia…
portocala se pune cu tot cu coaja?
da
Bună!Am încercat…blatul a cam crăpat la suprafața oare de ce ???ce oi fi greșit?crema e delicioasă !!!
este posibil ca temperatura cuptorului sa fi fost un pic cam mare
mascarpone nu se poate pune?
se poate 🙂
blatul se poate insiropa?
eu consider ca nu trebuie insiropat, dar e doar gustul meu. Daca nu crezi ca trebuie…
cu ce altceva ar merge imbracat?inafara de crema lui
cu frisca, cu ciocolata… cu ce vrei si-ti place! 🙂
toata compozitia pentru blat o facem la mixer?
poti s-o faci si cu telul, daca te tin muschii 😉 :))
tava mea este de 26 cm.trebe sa dublez cantitatiile pt blat?
Da
Buna! As vrea sa fac acest tort intr-o tava de 30/35 credeti ca daca dublez cantitatile, este ok!
da, dublate ar fi ok 🙂
va multumesc pt raspuns!
Buna ziua.mie mi a iesit foarte tare blatul. L am întins cu mana in tava ..asa trebuie sa fie?
Buna, Raluca
Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase. NU-mi dau seama de ce la tine a iesit atat de tare incat sa-l intinzi cu mana. 🙁