Reteta Tort cu ciocolata alba si afine
Ingrediente
- Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 4 linguri ulei
- esenta de vanilie
- esenta de lamaie
- 1/2 lingurita praf de copt
- Pentru crema:
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 75 g zahar
- 15 g gelatina
- 400 g ciocolata alba
- 400 ml smantana pentru frisca
- 2 pliculete zahar vanilat
- 300 g afine
- Pentru insiropat:
- 250 ml lapte
- zahar, dupa gust
- esenta de lamaie
Vrei o reteta de tort delicios pentru masa de Paste? Iti propun sa incerci acest tort cu ciocolata alba si afine. Un tort usor, cu gust echilibrat, va merge de minune dupa o masa copioasa 🙂
Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si afine:
Blat pentru Tort cu ciocolata alba si afine:
- Ingredientele pentru blat le-am impartit in 2 parti si am copt 2 blaturi separate, pe care mai apoi le-am taiat in 2
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie si lamaie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina amestecata cu praful de copt o cernem peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (20-21 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema pentru Tort cu ciocolata alba si afine:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat aceasta sa fie bine acoperita.
Galbenusurile si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie sau pe foc mic si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. In tot acest timp se amesteca incontinuu. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se adauga ciocolata alba rupta bucatele si se amesteca pana aceasta se topeste si compozitia se uniformizeaza. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina (din care pastram 1 lingura) si se amesteca pana se dizolva.
Dam deoparte o treime din compozitie. In aceasta vom incorpora afinele blenduite si gelatina pusa deoparte. Se lasa la racit la temperatura camerei, astfel incat cele 2 compozitii sa se intareasca foarte putin, ca o ciulama.
Intr-un castron incapator batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Punem zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa. Nu este necesar sa fie mixata pana devine ferma. Se imparte in 3 parti egale si se repartizeaza in cele 2 compozitii, 2/3 in cea cu ciocolata alba, 1/3 in cea cu afine. Se amesteca usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Cum se monteaza Tortul cu ciocolata alba si afine:
Tortul se monteaza folosind un inel reglabil pentru tort sau marginea detasabila a tavii in care ati copt blaturile. Puneti primul blat usor insiropat pe platoul de servire si asezati inelul. Turnati apoi jumatate din crema de ciocolata alba, al doilea blat insiropat, crema de afine, cel de-al treilea blat, cealalta jumatate de crema de ciocolata alba si terminati cu cel de-al patrulea blat.
Tortul montat se da la rece pentru cateva ore bune, de preferat peste noapte. A doua zi se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.
- inelul se va scoate mai usor daca lasati tortul vreo 15 minute la temperatura camerei
Promit ca va face senzatie la orice masa festiva
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)