Reteta Tort cu ciocolata si zmeura
Ingrediente
- Pentru blat:
- 9 oua
- 9 linguri zahar (pudra)
- 6 linguri ulei
- 9 linguri faina
- 6 linguri cacao
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de ciocolata alba:
- 300 g ciocolata alba
- 300 ml smantana pentru frisca
- +zmeura
- Pentru crema de ciocolata cu lapte:
- 300 g ciocolata cu lapte
- 300 ml smantana pentru frisca
- Pentru crema de ciocolata amaruie:
- 300 g ciocolata (54% cacao)
- 400 ml smantana pentru frisca
- Pentru insiropat:
- 1 cana lapte
- 1 lingura zahar pudra vanilat
Gata, cu aceasta reteta de tort cu ciocolata si zmeura declar incheiat sezonul petrecerilor de vara. Asteptam de-acum luna noiembrie, cand o vom lua de la capat :))
Mod de preparare Tort cu ciocolata si zmeura:
Blat de tort:
Pentru blatul de tort cu cacao vom imparti ingredientele in 3 parti si vom coace 3 blaturi. Puteti coace si 2, unul din 6 oua si unul din 3, cum credeti voi ca va este mai usor.
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (27 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de ciocolata:
Cremele de ciocolata le vom prepara pe rand, dupa acelasi mod de preparare.
Ciocolata rupta bucatele si amestecata cu smantana pentru frisca se topeste intr-un vas, la foc mic. Fara a da in clocot si amestecand continuu se tine vasul pe foc pana ciocolata este topita. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se da la congelator pentru cca 1 ora, pana crema se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Crema de ciocolata bine racita se mixeaza pana devine pufoasa.
Asamblare Tort cu ciocolata si zmeura:
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem primul blat usor insiropat si crema de ciocolata cu lapte. Urmeaza al doilea blat insiropat usor, jumatate din crema de ciocolata alba, un strat de zmeura si restul de crema.
Acoperim cu cel de-al treilea blat, de asemenea insiropat, invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
- daca aveti un inel reglabil pentru tort puteti monta tortul direct pe platul de servire
Tortul se rastoarna pe un platou, se imbraca in crema de ciocolata si se orneaza dupa preferinta. Se tine la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
Va doresc multe petreceri,cu tot atatea retete delicioase!
multumesc frumos 🙂