Prajituri / Prajituri de post / Retete de prajituri

Negresa de post

negresa de post

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 cani faina
  • 100 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 cana ulei
  • 300 g dulceata de trandafiri
  • Pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de rom

Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare 🙂 Si uite-asa voi incepe cu o prajitura negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…

Mod de preparare Prajitura Negresa de post:

Blat pentru prajitura negresa de post:

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.

  • folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
  • se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.

Glazura pentru prajitura negresa de post:

Punem cacaoa  intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.

Cand glazura este calduta,  o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

prajitura negresa de post

Iti recomand sa incerci si Chec de post (reteta aici)

Pentru mai multe recomandari te astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

78 Comentarii

  1. Delicias Baruz says:

    Se hace la boca agua, qué bocado más exquisito. Un abrazo, Clara.

  2. Arata divin!!!
    Si e cu dulceata de trandafiri…to do, must do!:))

    Te imbratisez, Miha!
    Ilda
    lavender Thouhghts

  3. Prajiturile de post sunt foarte bune.Iau o bucatica de negresa!

  4. Ce dulceata pot sa pun in loc de cea de trandafiri?

    • Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.

  5. unde se gaseste dulceata de trandafiri de cumparat??

  6. Arata minunat!!!! Miha, fur si e o portie, bine? 🙂

  7. Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.

  8. Delicata si f aratoasa .

  9. Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.

    • Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.

  10. Georgiana Alina says:

    Putem sa folosim miere de albine in loc de dulceata/gem?

    • Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<

  11. Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!

  12. Hei..:-)..daca nu am nuca pot sa o inlocuiesc cu altceva.??:).ms

  13. foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!

  14. eu o incerc chiar acum…o fac cu nuca de cocos si dulceata de visine!!

  15. tocmai am bagat si eu la facut prajiturica! multumesc de reteta!

  16. Emilia says:

    Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine

  17. Raluca Nitu says:

    Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!

  18. As vrea sa stiu cate portii ies, daca pun atat cat scrie in reteta?

    • Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati 😉

  19. este la cuptor sper sa-mi iasa am pus dulceata de zmeura!,multumim pt. reteta.

  20. a iesit o prajitura minunata! multumim!

  21. intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!

  22. buna….cat timp de coacere necesita ?

    • Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
      Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta „dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<

  23. Hello,
    Ai uitat sa pui romul 🙂

    Spor!

  24. E BUNA RETEA SI CHIAR IMI PLACE

  25. daca am doar tava pentru aragaz???? e ok?

  26. Daca vreau sa nu fac varianta de post inlocuiesc apa minerala cu lapte, nu?

  27. madalina teodorescu says:

    foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa

  28. a fost delicioasa

    fooarte

  29. Am facut si eu de 2 ori aceasta prajitura care mi-a iesit un deliciu

  30. Foarte buna reteta, multumesc

  31. Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
    Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
    Felicitari pentru reteta!

  32. Nu mi-a iesit. E cruda. De ce?

  33. stama elena says:

    buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? 😀 glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
    multumesc!

  34. Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
    Multumim pt.reteta 🙂

  35. Cristina says:

    Draga Miha, am facut si eu prajitura, dar cu gem de prune, a iesit o nebunie. Multumesc mult, la cat mai multe retete minunate!

  36. super am facut si mia placut

  37. Pot sa nu pun nuci , apa minerala o pot inlocui cu apa ?

  38. Florentina S says:

    Daca nu pun gem deloc, se modifica reteta? As fi vrut sa nu iasa cleioasa. Reusesc fara gem/dulceata?

  39. In blat nu se pune praf de copt…bicarbont..ceva?

  40. Cristina R says:

    Am facut-o. Delicioasa. Multumim!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]