Ingrediente
- Blat:
- 2 cani faina
- 100 g zahar
- 3 linguri cacao
- 1/2 cana nuca macinata
- 1 praf de copt
- 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
- 1/2 cana ulei
- 300 g dulceata de trandafiri
- Pentru glazura:
- 2 linguri cacao
- 3 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 3 linguri apa
- esenta de rom
Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare 🙂 Si uite-asa voi incepe cu o prajitura negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…
Mod de preparare Prajitura Negresa de post:
Blat pentru prajitura negresa de post:
Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.
- folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
- se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.
Glazura pentru prajitura negresa de post:
Punem cacaoa intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.
Cand glazura este calduta, o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.
Iti recomand sa incerci si Chec de post (reteta aici)
Pentru mai multe recomandari te astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Se hace la boca agua, qué bocado más exquisito. Un abrazo, Clara.
>:D< multumesc
Arata divin!!!
Si e cu dulceata de trandafiri…to do, must do!:))
Te imbratisez, Miha!
Ilda
lavender Thouhghts
Pupici Felicia! Ma bucur ca-ti place!
Prajiturile de post sunt foarte bune.Iau o bucatica de negresa!
Rocsi, serveste cate doresti! :)))
Ce dulceata pot sa pun in loc de cea de trandafiri?
Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.
unde se gaseste dulceata de trandafiri de cumparat??
Eu am avut adus de o prietena din Republica Moldova, dar am vazut zilele trecute si in Auchan. Posibil sa fie in orice supermarket.
Arata minunat!!!! Miha, fur si e o portie, bine? 🙂
poti fura si doua, Paula! :))
Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.
multumesc >:D<
Delicata si f aratoasa .
Multumesc Diana :*
Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.
Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.
Putem sa folosim miere de albine in loc de dulceata/gem?
Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<
Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!
Multumesc Raluca! Ma bucur mult ca va place! >:D<
Hei..:-)..daca nu am nuca pot sa o inlocuiesc cu altceva.??:).ms
hmmmm…poti incerca cu nuca de cocos 😉
foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!
si eu multumesc! Ma bucur ca va place, sa mancati cu placere!
eu o incerc chiar acum…o fac cu nuca de cocos si dulceata de visine!!
buna combinatie ai ales 😉
a iesit ff buna!!!multumesc pt reteta
tocmai am bagat si eu la facut prajiturica! multumesc de reteta!
si eu multumesc! >:D<
Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine
ma bucur mult ca ti-a placut, Emilia.
Salutari si de la noi! >:D<
Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!
si eu multumesc de aprecieri! >:D<
As vrea sa stiu cate portii ies, daca pun atat cat scrie in reteta?
Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati 😉
este la cuptor sper sa-mi iasa am pus dulceata de zmeura!,multumim pt. reteta.
a iesit o prajitura minunata! multumim!
Ma bucur ca va place! >:D< Multumesc
intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!
si eu multumesc! >:D<
buna….cat timp de coacere necesita ?
Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta „dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<
Hello,
Ai uitat sa pui romul 🙂
Spor!
Asa este. Am adaugat acest detaliu in reteta 😉 Multumesc!
E BUNA RETEA SI CHIAR IMI PLACE
daca am doar tava pentru aragaz???? e ok?
E ok, dar ar trebui sa maresti cantitatile…
Daca vreau sa nu fac varianta de post inlocuiesc apa minerala cu lapte, nu?
Da, poti inlocui cu lapte!
foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa
La multi ani bunicii tale! >:D< Si tie felicitari pentru reusita!
a fost delicioasa
fooarte
Am facut si eu de 2 ori aceasta prajitura care mi-a iesit un deliciu
Ma bucur ca v-a placut! Sa o papati cu placere! 😉
Foarte buna reteta, multumesc
Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
Felicitari pentru reteta!
Nu mi-a iesit. E cruda. De ce?
Pai… daca e cruda cred mai trebuia sa o tii la cuptor…
buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? 😀 glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
multumesc!
Nu gresesti cu nimic, asta este cea mai buna modalitate de a taia orice prajitura cu glazura de ciocolata 😉
ok, foarte tare! 🙂 multumesc ca mi-ai raspuns!
cu drag >:D<
Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
Multumim pt.reteta 🙂
si eu multumesc 🙂
Draga Miha, am facut si eu prajitura, dar cu gem de prune, a iesit o nebunie. Multumesc mult, la cat mai multe retete minunate!
Multumesc frumos Cristina!
Ma bucur mult ca ti-a placut!
super am facut si mia placut
Bravo!
Ma bucur ca ti-a placut! 😉
Pot sa nu pun nuci , apa minerala o pot inlocui cu apa ?
Nuca poti sa nu pui, dar apa minerala nu cred ca o poti inlocui. Aceasta ajuta blatul sa iasa pufos
Daca nu pun gem deloc, se modifica reteta? As fi vrut sa nu iasa cleioasa. Reusesc fara gem/dulceata?
Merge si fara dulceata, dar cred ca ar trebui sa mai adaugi putin zahar.
In blat nu se pune praf de copt…bicarbont..ceva?
eu am pus 1 praf de copt, asa cum am scris la ingrediente. Poti inlocui cu bicarbonat, stins cu otet sau zeama de lamaie
Am facut-o. Delicioasa. Multumim!
Ma bucur ca a fost pe placul vostru.
Si eu multumesc!