Reteta Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de portocale
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- esenta de portocale
- un varf cutit praf de copt
- Pentru crema:
- 250 g iaurt natural
- 150 g crema de branza
- 200 ml smantana pentru frisca
- 80 g zahar pudra vanilat
- 5 g gelatina
- Pentru jeleul de portocale:
- 400-450 ml suc de portocale
- 200 g zahar (sau dupa gust)
- 10 g gelatina
Mie imi plac portocalele, dar sa fie dulci, nu sa ma faca sa strang din ochi atunci cand le mananc, de acre ce sunt 🙂 Mi s-a intamplat asta cu ultimele portocale cumparate. O parte le-am facut dulceata si au mers de minune cu clatite, o parte le-am facut oranjada pentru copii si daca tot am facut suc proaspat de portocale, mi-am zis ca n-ar fi rau sa fac si niste jeleu de portocale pentru o prajitura. O prajitura cu crema de iaurt si jeleu de portocale 😉
Mod de preparare Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de portocale:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharu si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de portocale, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia pentru blat in tava mare de aragaz (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelam. Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana blatul se rumeneste usor. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit cu tot cu hartia de copt.
Jeleu de portocale:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-o cratita punem sucul de portocale si zaharul. Punem cratita pe foc mic si amestecand din cand in cand fierbem pana sucul se incalzeste bine si zaharul se topeste. Adaugam gelatina hidratata si amestecam bine pana se omogenizeaza. Lasam la racit, pana jeleul incepe sa prinda consistenta.
Crema de iaurt:
Gelatina o punem la inmuiat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Intr-un castron mixam iaurtul cu crema de branza si zaharul pudra. Separat mixam smantana pentru frisca pana capata consistenta, apoi o incorporam in crema de iaurt. Topim gelatina la baine-marie si o amestecam in crema, mixand bine in timp ce o turnam in fir subtire. Crema se da putin la rece, cat sa prinda putina consistenta.
Asamblare Prajitura cu crema de iaurt si jeleu de portocale:
Pregatim o tava de chec si o tapetam cu folie alimentara. Blatul se taie in 3 fasii, marimea o stabiliti in functie de marimea tavii in care veti asambla prajitura. Eu am folosit o tava de chec de 25/13 cm.
Punem o fasie de blat in tava tapetata cu folie alimentara. Punem jumatate din cantitatea de crema de iaurt, apoi jumatate din cantitatea de jeleu de portocale. Repetam procedura si cu restul ingredientelor.Invelim bine in folie si dam la rece pana se intareste crema. Eu am lasat peste noapte.
Prajitura se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca si felii de portocala deshidratate.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Foarte binevenita reteta.Trebuie pusa in practica.
Ce frumos arata! <3