Desi in marea majoritate a timpului fac retete de prajituri sau dulciuri din care sa poata manca si copiii, iata ca de data asta am facut o prajitura de casa doar asa pentru sufletul meu: prajitura cu crema de cafea si ciocolata. Blat pufos cu nuca, crema de unt cu cafea si putina ciocolata 😉 Deloc greu de facut si atat de buna!
Ingrediente:
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- 4 linguri nuca macinata
- 2-3 picaturi esenta de migdale
- esenta de vanilie
- Pentru crema de cafea:
- 150 g unt
- 100 g zahar (pudra)
- 3 galbenusuri
- 1 lingura ness
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata (54% cacao)
- lapte, atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
Mod de preparare Prajitura cu crema de cafea si ciocolata:
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Amestecam galbenusurile cu uleiul si esentele si turnam peste bezea. Mixam usor, la viteza cea mai mica a mixerului, pana la omogenizare. Adaugam nuca macinata si faina si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana blatul se rumeneste usor si este ferm la atingere. Se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema:
Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul. Punem vasul pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia de oua se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. Adaugam ness-ul dizolvat cu foarte putina apa calda si omogenizam. Dam deoparte si lasam la racit.
In crema racita punem untul moale (lasat la temperatura camerei) si mixam energic pana la omogenizare.
- Crema are tendinta sa se „taie”. Daca se intampla acest lucru puneti din nou cratita pe baia de abur si amestecati bine. Crema se va repara imediat
Punem crema peste blat si dam la rece pana preparam glazura de ciocolata.
Ciocolata rupta bucatele o topim pe baie de aburi sau la microunde. Adaugam lapte, putin cate putin, pana glazura ajunge la consistenta dorita. Turnam peste crema de cafea si nivelam.
Prajitura cu crema de cafea si ciocolata se da la rece pana la momentul servirii.
- fiind o crema pe baza de unt se va intari destul de mult la frigider, de aceea ar fi de preferat sa o lasati putin la temperatura camerei inainte de servire
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
In loc de glazura de ciocolata puteti face krantz, este delicios! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Este fără praf de copt?
Da, blatul iese pufos si fara praf de copt daca albusurile sunt batute foarte bine, apoi restul ingredientelor incorporate corect, astfel incat compozitia sa nu se lase.
Daca vrei, poti pune un varf de lingurita, nu e gresit 🙂
Va rog, imi puteti spune: oare pot sa fac blatul cu 2-3 zile inainte de a face crema si a definitiva prajitura? Multumesc.
Da, cred ca e ok cu 2 zile inainte. Invelit in hartie de copt si pastrat la loc uscat.