Reteta Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet
Ingrediente
- 450 g branza de vaci
- 125 g gris
- 3-4 linguri zahar
- 2 oua
- coaja de portocale
- esenta de vanilie
- ~100 g pesmet de biscuiti pentru tavalit papanasii
Desi am mai incercat cateva retete de papanasi fierti, tot reteta de papanasi prajiti era primita cu entuziasm de catre copii. Ma bucur ca am reusit sa-i conving cu acesti papanasi fierti cu branza dulce si pesmet, sa le mai indrept atentia si catre altceva decat papanasi prajiti si gogosi 🙂
Mod de preparare Papanasi fierti cu branza dulce si pesmet:
Pentru papanasi se amesteca intr-un bol toate ingredientele: branza, zahar, oua, gris si arome. Puneti si un praf de sare. Se lasa deoparte cca jumatate de ora, pana grisul se umfla. Compozitia va fi omogena, destul de moale, dar suficient de ferma incat sa poata fi modelata sub forma de bilute.
- in cazul in care compozitia va fi prea moale (depinde cat de bine e scursa branza de zer) se poate adauga putina faina, 1-2 linguri
Se ia cate o lingurita din compozitie si cu mana uda se modeleaza bilute si se aseaza pe un platou.
Punem o cratita cu apa la fiert. Adaugam si putina sare. Cand apa incepe sa fiarba punem papanasii. Din momentul in care acestia s-au ridicat la suprafata, ii mai lasam sa fiarba 2-3 minute si ii scoatem cu o spumiera. Ii tavalim prin pesmet.
- pesmetul de biscuiti se poate rumeni putin intr-o tigaie. Cand se inchide putin la culoare se adauga 1 lingura de unt si 1 de zahar si se omogenizeaza
Au fost grozav de buni acesti papanasi fierti cu branza dulce si pesmet!
Se servesc cu smantana si gem sau dulceata, presarati cu putin zahar brun sau zahar pudra vanilat. Alegerea va apartine!
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Miha, sigur ai pus 125 gr gris, mi se pare tare mult pt cantitatea de branza…
Doar ti se pare sau ai incercat deja reteta?
Am masurat grisul, am vazut ca parea tare mult, am pus 4 linguri si tot au iesit cam tari, a ramas mult gris nefolosit. Asta e prima data cand o reteta de-a ta nu prea iese, ma gandeam ca poate trebuia sa fie 125 zahar si 3-4 linguri de gris…
Depinde de cat de „uscata” este branza. Eu am avut o branza cremoasa si cantitatile folosite sunt intocmai asa cum le-am scris.
Am precizat ca, la final, compozitia trebuie sa fie moale. Nu stiu de ce ai tai au iesit tari, probabil a fost branza prea uscata
Totul depinde de cat de zemoasa/seaca e branza. Eu mereu faceam papanasi cand cumparam branza mai seaca (prea stoarsa de zer) si nu se manca altfel. Daca vi se pare compozitia cu 125 gr gris prea groasa, mai puteti adauga un ou. Eu de obicei la acesti papansi bat albusul separat spuma si ies pufosi papanasii.
Extremi de buni!
Au ieșit deosebit de gustosi. Cei mai reusiti de pină acum.
Am folosit brinză facuta in casă, oua de casă și următoarele cantitați. 650g brinză, 125g gris, 3 ouă mari, 4 linguri de zahar, putina esență de rom. Pesmet de piine prajit in unt si zahăr.
Sărut’mâna Miha.
Ma bucur ca v-au fost pe plac! 😉