Reteta Savarine cu ciocolata
Ingrediente
- Pentru savarine:
- 6 oua
- 6 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri ulei de cocos
- 2 linguri cacao neagra
- 6 linguri pesmet de biscuiti
- esenta de vanilie
- Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 200 g zahar
- 50 g ciocolata (54% cacao)
- esenta de rom
- Pentru umplutura:
- 300 ml smantana pentru frisca
- 100 g crema de branza
- 2 linguri zahar (pudra)
- 2 pliculete zahar vanilat
- Pentru glazura de ciocolata:
- 100 g ciocolata
- lapte, cat ciocolata sa ajunga la consistenta dorita
Atunci cand mi-am achizitionat minunatele forme de silicon pentru savarine am stiut ca reteta de savarine cu ciocolata de la Laura le va face inaugurarea 🙂 Banuiam ca sunt bune, dar banuiala mea n-a fost nici macar pe aproape… sunt grozave! Sa mananci 4-5 savarine cu ciocolata, una dupa alta si totusi sa spui ca mai vrei? 🙂 Cu drag va recomand sa le faceti si voi, promit ca sunt delicioase!
Mod de preparare Savarine cu ciocolata:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul de cocos si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.
- uleiul de cocos se poate inlocui cu ulei de floarea soarelui
Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Amestecam cacaoa cu pesmetul de biscuiti si cernem peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
- pesmetul de biscuiti il obtineti mixand la robot orice fel de biscuiti. Eu am folosit si biscuiti simpli, gen Petit-Beurre, cat si din cei de tip fainos, de fiecare data au iesit la fel de bine
Compozitia se pune in forme, aproximativ 3/4 din inaltimea lor. Se dau la cuptor la foc mediu (160 grade, la cuptorul electric cu ventilatie) si se coc pentru cca 30 minute. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.
Siropul:
Intr-o cratita se pun la fiert apa cu zaharul si ciocolata rupta bucatele. SE fierb la foc potrivit pana se omogenizeaza. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca apoi se aromeaza dupa gust cu esenta de rom
- esenta de rom se poate inlocui cu orice alta aroma aveti si va place
Umplutura:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si crema de branza si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.
Se pun savarinele in sirop si se lasa sa-si traga cat sirop au nevoie, dupa care se scot pe un platou. Se taie cate un capacel la fiecare, se umplu cu frisca. Punem capacelul deasupra si glazuram cu ciocolata topita.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Alte retete de savarine gasiti AICI