Reteta Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata
Ingrediente
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 4 linguri faina
- un varf lingurita praf de copt
- esenta de rom
- Crema de ciocolata:
- 100 ml apa
- 100 g zahar
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 g unt
- Glazura:
- 150 g ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 g unt
- Pentru ornat:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- Sirop:
- ~150 ml apa
- 100 g zahar
Anul 2018 nu l-am inceput in cea mai buna forma, ceva probleme de sanatate tinandu-ma departe de ceea ce-mi place mie cel mai mult, sa fac torturi si prajituri de casa. Am mai facut cate ceva pe ici pe colo pentru cei dragi, dar nimic elaborat. Asa ca, atunci cand am hotarat ca trebuie sa merg la medic, mi-am ascuns toate temerile si supararea in gatit.Am facut intocmai ca si condamnatul inaintea sentintei 😀 , mi-am facut toate poftele . Problema a fost ca atunci cand am ajuns la desert am oscilat mult intre prajitura Amandina si prajitura Boema, incat pana la urma am decis sa le combin. Si uite asa, a iesit aceasta prajitura cu frisca si fondant de ciocolata.
Mod de preparare prajitura cu frisca si fondant de ciocolata:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma a devenit consistenta se adauga zaharul si se mixeaza pana devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna peste bezea, apoi se cern deasupra cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Se toarna intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) in jur de 25-30 de minute. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de ciocolata:
Intr-o cratita se pune la fiert apa cu zaharul si se fierbe pana siropul ramane ca o pelicula fina pe lingura. Se adauga ciocolata, se omogenizeaza si se da deoparte la racit.
Untul topit partial, se mixeaza pana devine cremos. Se adauga apoi fondantul de ciocolata, lingura cu lingura, si se mixeaza bine dupa fiecare.
- fondantul trebuie sa fie bine racit, altfel crema se taie.
- crema de unt taiata se poate repara pe baie de aburi, cat sa se incalzeasca putin si se mixeaza pana se leaga
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca, fara a da in clocot. Se omogenizeaza si se adauga si untul.
Sirop:
Zaharul se caramelizeaza la foc mic. Atentie sa nu se arda! Turnam apa si dam deoparte. Lasam sa se raceasca, amestecand din cand in cand pana se topeste caramelul.
Pentru ornat:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.
Cum se asambleaza Prajitura cu frisca si fondant de ciocolata:
Blatul bine racit se taie in doua parti. Fiecare parte se imparte apoi in patrate. Eu am ales sa le fac mici, de 4X4 cm. Fiecare patrat se insiropeaza si se glazureaza cu ciocolata.
Crema de ciocolata se pune intr-un posh cu dui stelat si se spriteaza peste fiecare bucata de blat. Deasupra se spriteaza cate un mot generos de frisca batuta 🙂
N-as putea spune cate bucati am mancat atunci pe loc, dar pot spune ca le-am mancat fara regret! 🙂 Sper doar ca o sa incercati si voi prajitura cu frisca si fondant de ciocolata si imi veti da dreptate ca e buna… chiar foarte buna! 🙂
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
S-aveti multa sanatate,sa ne delectati in continuare cu astfel de retete.
multumesc frumos, Olivia
Extrem de bun