Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Ochi de paun

prajitura ochi de paun

Reteta Prajitura Ochi de paun

Ingrediente

  • Aluat :
  • 300 g faina
  • 90 g unt
  • 4 g drojdie uscata
  • 50 ml lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 galbenusuri
  •  1 pliculet coaja de lamaie Finesse
  • Umplutura :
  • 2 albusuri
  • 75 g zahar (pudra)
  • 100 g nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale + esenta de vanilie
  • 150 g visine
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • 3 linguri gem de prune

Prajitura Ochi de paun este de fapt o prajitura cu visine si bezea cu nuca, o prajitura de casa absolut delicioasa, cu aluat fraged umplut cu visine si bezea cu nuca crocanta la exterior si moale la interior. O bunatate care mai este cunoscuta si sub numele de prajitura Ochelari sau prajitura Ochi de pisica 😉

Pentru aceasta prajitura de casa am folosit visine congelate, dar merg si cele din compot ori din visinata 😉

Mod de preparare Prajitura Ochi de paun:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul si un praf de sare. Punem pe foc si incalzim usor, cat sa inceapa untul sa se topeasca.

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, drojdia uscata si coaja de lamaie. Facem o gaura in mijloc, punem cele 2 galbenusuri si turnam amestecul de lapte cu unt. Framantam cat sa se omogenizeze aluatul, apoi il lasam sa se odihneasca pana pregatim umplutura

  • in functie de tipul de faina folosit mai adaugati lapte daca aluatul este prea vartos ori putina faina daca aluatul este prea moale.

Umplutura:

Visinele se lasa la dezghetat, dupa care se pun intr-o strecuratoare sa se scurga bine de zeama. Se presara cu zahar pudra vanilat.

Cele 2 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea ferma. Adaugam nuca macinata si aromam cu 1-2 picaturi de esenta de migdale si esenta de vanilie, dupa gust. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Asamblare Prajitura Ochi de paun:

Aluatul se intinde in foaie subtire, sub forma de dreptunghi. Ungem cu gem, iar pe laterale punem visinele. Rulam ambele capete catre interior, lasand pe mijloc un spatiu de cativa cm pentru umplutura de bezea cu nuca. Asezam prajitura in tava si umplem mijlocul cu bezea.

  • gemul de prune poate fi inlocuit cu alt gem care va place (de visine ori caise)
  • folositi o tava care sa sustina marginile prajiturii. In cazul in care nu aveti una, asa ca mine :D, puneti in tava mare de aragaz si sustineti marginile cu ambalajul de la hartia de copt

Se coace la foc mediu ( sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana prajitura este frumos rumenita. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.

  • optional, prajitura se poate unge cu ou batuit ori cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte
  • tot optional, prajitura se poate pudra la sfarsit cu zahar pudra vanilat

Pofta buna! 😉

prajitura ochi de paun

RETETA IN IMAGINI

Mai multe retete de prajituri AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags: , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. Este o prajitura festiva,ce merita pregatita pentru o sarbatoare.Multumesc de reteta.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]