Reteta Prajitura Kinder Maxi King
Ingrediente
- Blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 lingura cacao
- esenta de vanilie
- Crema de lapte:
- 300 ml smantana pentru frisca
- 50 ml lapte condensat neindulcit
- 2 linguri miere
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingurita gelatina
- Glazura de ciocolata:
- 75 g ciocolata (54% cacao)
- lapte condensat neindulcit, atat cat glazura sa ajunga la consistenta dorita
- Caramel:
- 150 g zahar
- 50 g unt
- 100 ml smantana pentru frisca
- Nuci caramelizate:
- 100 g miez de nuca
- 100 g zahar
Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat nu va veti da seama de acest lucru. O prajitura care merita facuta pentru orice masa festiva sau de sarbatori. Doar sa o faceti intr-o tava mai mare 😉
Eu am facut intr-o tava mica de 20/25 cm, adaptand ingredientele astfel incat prajitura sa nu iasa foarte inalta, putand sa o portionez in bucati mici, de-o imbucatura 😉
Mod de preparare Prajitura Kinder Maxi King:
Blat cu cacao:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Compozitia o turnam intr-o tava (20/25 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca 20-25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de lapte pentru Prajitura Kinder Maxi King:
Gelatina o punem la inmuiat in apa rece, atat apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Smantana rece se bate pana incepe sa se „lege”, moment in care adaugam zaharul vanilat si mai batem putin. Gelatina o topim la microunde, apoi o amestecam cu laptele condensat, amestecand repede si energic, sa nu se formeze cocoloase de gelatina. Turnam peste frisca batuta si omogenizam. Trebuie sa obtinem o crema pufoasa, care nu curge.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la baie de aburi sau la microunde. Se adauga apoi lapte condensat, putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Nu trebuie sa fie foarte groasa, sa poata fi intinsa cu usurinta peste crema de lapte.
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc mic si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Mai fierbem cateva minute (amestecand continuu, sa nu se prinda de cratita) pana caramelul ajunge la consistenta smantanii. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
- nu am folosit toata cantitatea de caramel. Am pus atat cat sa am un strat subtire, care sa sustina bine nucile caramelizate.
Nuci caramelizate:
Topim zaharul la foc mic, pana capata o culoare usor aramie. Se adauga miezul de nuca si se amesteca bine, astfel incat toate nucile sa fie „imbracate” in caramel. Se rastoarna apoi pe o bucata de hartie de copt si se lasa la racit. Dupa ce caramelul s-a racit foarte bine si s-a intarit se pune in robot si se marunteste.
Asamblare Prajitura Kinder Maxi King:
Vom asambla prajitura in tava in care am copt blatul. Peste blatul racit se pune jumatate din crema de lapte, glazura de ciocolata in strat uniform. Se da tava la congelator pentru cateva minute, cat sa se intareasca putin ciocolata. Se pune si cealalta jumatate de crema. Se toarna caramelul deasupra si se presara cu nucile caramelizate.
Se da la rece pentru cateva ore, dupa care se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI