Aluat dulce / Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Reteta Prajitura cu prune si aluat dospit

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie Finesse
  • 2 linguri ulei
  • In plus:
  • prune, cat sa acopere suprafata aluatului
  • 1 lingura de unt
  • 3-4 linguri zahar (sau mai mult, in functie de cat de dulci sunt prunele)
  • 1 lingura scortisoara macinata
  • 1 pliculet zahar vanilat Bourbon
  • ~100 g nuca macinata

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :)))

Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am facut o portie de aluat din care am folosit doar jumatate. Din cealalta jumatate ghiciti oare ce-am facut? Evident ca niste gogosi pentru mofturosi! 🙂

Mod de preparare Prajitura cu prune si aluat dospit:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut

Aluatul se intinde in tava (24/24 cm) tapetata cu hartie de copt si se unge cu untul moale, lasat la temperatura camerei. Presaram cu nuca macinata, apoi asezam deasupra jumatati de prune. Cernem scortisoara si presaram zaharul, zaharul vanilat si restul de nuca macinata.

Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 35 de minute, pana prajitura cu prune si aluat dospit este usor rumenita. Prajitura scoasa din cuptor se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scoate pe un gratar. SE portioneaza dupa racirea completa.

Pofta buna! 😉

Placinta cu prune

RETETA IN IMAGINI

Alte retete de prajituri cu prune gasiti AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

Placinta impletita cu branza

Placinta impletita cu branza

Dragilor, astazi v-am adus o placinta impletita cu branza absolut minunata! Aluat pufos si aromat, umplut cu branza dulce si cremoasa, nu stiu cum ar putea sa nu placa oricui o pui pe masa 🙂 Mod de preparare Placinta impletita cu branza: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia uscata cu zaharul […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]