Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu blat de nuca si frisca

Atat am mai cascat ochii la Prajitura Deliciu incat zau ca n-am mai rezistat si m-am dus spre bucatarie. O prajitura foarte buna, o prajitura ce nu are nevoie de prea multe cuvinte, de prea multe introduceri. Are in ea cam tot ceea ce iubesc eu la o prajitura… nuca, ciocolata, cafea… Sper doar sa o faceti si voi si sa-mi dati dreptate atunci cand o sa va tot faceti drum catre frigider! :))

Prajitura cu blat de nuca si frisca

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri pesmet
  • 4 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri smantana
  • 150 g zahar
  • 4 linguri lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita gelatina
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • biscuiti simpli de buna calitate
  • 240 ml cafea preparata
  • cacao pentru finisat

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron.

Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, pesmetul si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.

Intre timp preparati si cafeaua si lasati-o sa se raceasca.

Crema:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga laptele si se pune cratita pe foc. Se fierbe la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia se ingroasa ca o smantana. Se da deoparte si se lasa la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si smantana si se mixeaza pana devine pufoasa si ferma.

Amestecul de galbenusuri se adauga treptat in frisca batuta si se mixeaza usor pana la omogenizare.

Daca amestecul este indeajuns de ferm si credeti ca va sta bine pe prajitura renuntati la gelatina. Daca o sa considerati ca este necesar, incalziti gelatina pana devine lichida. Adaugati o parte din crema peste gelatina topita si omogenizeaza. Amesteca apoi cele 2 compozitii. La sfarsit aromati dupa gust cu esenta de vanilie.

Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida. Se da putin la frigider sa se intareasca usor.

prajitura-cu-nuca-si-frisca-2

Punem blatul in tava tapetata cu folie alimentara si turnam jumatate din crema. Acoperim cu un strat de biscuiti inmuiati in cafea si punem si restul de crema deasupra.

Blat de nuca si crema de vanilie

Dam tava la frigider pana crema se intareste suficient si prajitura poate fi portionata.

Inainte de servire prajitura cu nuca si frisca se pudreaza cu cacao.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu blat de nuca si crema de vanilie

Prajitura cu crema de vanilie

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

16 Comentarii

  1. Une vrai délice impossible résister il me fait saliver!
    bravo
    bisous

  2. Ce ma bucur ca am dat peste blogul tau! E plin de inspiratie 😀 Eu sunt la inceput de drum intre ale prajituritului, dar voi incerca reteta asta pentru ca are ingrediente pe care le ador. Daca vrei sa urmaresti calatoria mea in lumea culinara, te invit la mine pe blog. E mic, dar am de gand sa-l cresc si sa-l fac la fel de frumos ca al tau. Mersi. O saptamana buna http://dulceamarei.wordpress.com/

  3. O super reteta de prajituri,insa am o nelamurire,pot folosi si gelatina granule(o lingura) de la dr.Oetker sau doar aceea praf?

  4. arata minunat. iar dupa ingrediente, se va numara printre preferatele mele. imi spui te rog ce fel de ” smantana pt frisca” ai folosi? se poate folosi si frisca vegetala lichida sau nu?multumesc

  5. Arata super si sincer bravo explici foarte bine retetele cam tot ce am facut de pe pagina ta ai iesit

  6. Buna sunt Crinela nu Crimea am gresit cand am scris numele mai sus pe pagina . Am facut ieri prajitura sincer am cam dat-o in bara cu crema , cred ca din cauza ca nu am batut suficient frisca , dar copii lor le-a placut si asa . Ti-am scris deoarece mentionezi la ingrediente si doua linguri de smantana dar nu specifici unde le pui multumesc .

  7. Oare sa fac o portie jumate pentru tava 24/34 cm ? sau sa raman la cantitatea scrisa? 😀

  8. Felicitari pentru blog! Ce fel de biscuiti ati folosit?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]