Atat am mai cascat ochii la Prajitura Deliciu incat zau ca n-am mai rezistat si m-am dus spre bucatarie. O prajitura foarte buna, o prajitura ce nu are nevoie de prea multe cuvinte, de prea multe introduceri. Are in ea cam tot ceea ce iubesc eu la o prajitura… nuca, ciocolata, cafea… Sper doar sa o faceti si voi si sa-mi dati dreptate atunci cand o sa va tot faceti drum catre frigider! :))
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar
- 4 linguri pesmet
- 4 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- 2 picaturi esenta de migdale
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 300 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri smantana
- 150 g zahar
- 4 linguri lapte
-
1 plic zahar vanilat
- esenta de vanilie
- 1 lingurita gelatina
- Pentru crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata amaruie
- 100 ml smantana pentru frisca
- In plus:
- biscuiti simpli de buna calitate
- 240 ml cafea preparata
- cacao pentru finisat
Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron.
Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, pesmetul si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.
Intre timp preparati si cafeaua si lasati-o sa se raceasca.
Crema:
Gelatina se hidrateaza in cateva linguri de apa rece.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga laptele si se pune cratita pe foc. Se fierbe la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia se ingroasa ca o smantana. Se da deoparte si se lasa la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si smantana si se mixeaza pana devine pufoasa si ferma.
Amestecul de galbenusuri se adauga treptat in frisca batuta si se mixeaza usor pana la omogenizare.
Daca amestecul este indeajuns de ferm si credeti ca va sta bine pe prajitura renuntati la gelatina. Daca o sa considerati ca este necesar, incalziti gelatina pana devine lichida. Adaugati o parte din crema peste gelatina topita si omogenizeaza. Amesteca apoi cele 2 compozitii. La sfarsit aromati dupa gust cu esenta de vanilie.
Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida. Se da putin la frigider sa se intareasca usor.
Punem blatul in tava tapetata cu folie alimentara si turnam jumatate din crema. Acoperim cu un strat de biscuiti inmuiati in cafea si punem si restul de crema deasupra.
Dam tava la frigider pana crema se intareste suficient si prajitura poate fi portionata.
Inainte de servire prajitura cu nuca si frisca se pudreaza cu cacao.
Pofta buna! 😉
Une vrai délice impossible résister il me fait saliver!
bravo
bisous
Un deliciu!
Ce ma bucur ca am dat peste blogul tau! E plin de inspiratie 😀 Eu sunt la inceput de drum intre ale prajituritului, dar voi incerca reteta asta pentru ca are ingrediente pe care le ador. Daca vrei sa urmaresti calatoria mea in lumea culinara, te invit la mine pe blog. E mic, dar am de gand sa-l cresc si sa-l fac la fel de frumos ca al tau. Mersi. O saptamana buna http://dulceamarei.wordpress.com/
mult succes Maria! 😉
O super reteta de prajituri,insa am o nelamurire,pot folosi si gelatina granule(o lingura) de la dr.Oetker sau doar aceea praf?
Simona, eu folosesc gelatina de la Dr Oetker, in pliculet albastru… nu stiu daca este de mai multe feluri
arata minunat. iar dupa ingrediente, se va numara printre preferatele mele. imi spui te rog ce fel de ” smantana pt frisca” ai folosi? se poate folosi si frisca vegetala lichida sau nu?multumesc
Corina, de obicei folosesc smantana pentru frisca Pilos, de la Lidl. Poti folosi si frisca vegetala daca iti place 😉
Arata super si sincer bravo explici foarte bine retetele cam tot ce am facut de pe pagina ta ai iesit
Multumesc frumos de aprecieri si gandul bun 🙂
Buna sunt Crinela nu Crimea am gresit cand am scris numele mai sus pe pagina . Am facut ieri prajitura sincer am cam dat-o in bara cu crema , cred ca din cauza ca nu am batut suficient frisca , dar copii lor le-a placut si asa . Ti-am scris deoarece mentionezi la ingrediente si doua linguri de smantana dar nu specifici unde le pui multumesc .
Este scris in reteta „se adauga zaharul vanilat si smantana si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa” 😉
Oare sa fac o portie jumate pentru tava 24/34 cm ? sau sa raman la cantitatea scrisa? 😀
Trebuie marite cantitatile. Macar din 5 oua, daca nu 6 😉
Felicitari pentru blog! Ce fel de biscuiti ati folosit?
Poti folosi orice fel de biscuiti iti plac. Eu am folosit unii cu gust de unt si textura sfaramicioasa
Multumesc