Aceasta prajitura face parte din categoria de retete culinare neprogramate, pregatita ad-hoc 😀 Eram inainte de Craciun, cam terminasem treburile si tot mutam de colo-colo un bol cu niste albusuri ramase de la maioneza. In congelator nu mai aveam loc, de aruncat nu-mi venea sa le arunc, asa ca am decis sa fac un blat din albusuri cu nuca.
In timp ce preparam compozitia mi-am adus aminte ca la prajitura cu nuca si frisca am omis un pas important si de aceea nici nu i-am pastrat denumirea originala, aceea de Prajitura Deliciu. Acum dupa ce l-am facut pot spune ca acest pas nu numai ca este important, dar este si decisiv in gustul prajiturii. 😉
O prajitura ce se face relativ usor si pe care o recomand cu placere 🙂
Ingrediente
- Pentru blat:
- 3 albusuri
- 2 oua (galbenusurile le folosim la crema de vanilie)
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 5 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- 2 picaturi esenta de migdale
- Pentru crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 ml smantana pentru frisca
- Pentru crema de vanilie:
- 2 galbenusuri
- 100 g zahar
- 4 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 100 g frisca batuta
- esenta de vanilie
- In plus:
- miez de nuca, atat cat sa acopere fundul tavii
- aschii de ciocolata pentru finisat
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.
Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizati si lasati la racit.
Crema de vanilie:
Amidonul se amesteca cu zaharul si cele 2 galbenusuri. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Peste blatul racit se pune crema de ciocolata racita, dar lichida.
Se da putin la frigider sa se intareasca usor, apoi se pune crema de vanilie. Se presara cu aschii de ciocolata si se da la rece pana in momentul portionarii si servirii.
Pofta buna! 😉
Te rog frumos,poti spune si ce dimensiuni ai folosit la tava?
Multumesc!
20/30 cm
La multi ani !
Miha, ti-ai schimbat nr de gsm ? ca te-am tot mesagit , dar nik …
Praji e de … salivare definitiva :))
Te sun eu… :*
Buna, pare delicioasa prajitura. Spune-mi te rog, la ingrediente la blat ai trecut 3 albusuri si dedesupt 2 oua. Apoi la explicatii ai pus doar albusurile la blat si atat…nu inteleg ce e cu cele 2 oua. Merci
Buna, Madalina
La blat folosim doar albusurile, cele 3 plus cele 2 de la ouale intregi. Am scris in paranteza ca galbenusurile le folosim la crema 😉
Arata foarte bine aceasta prajitura ! Mi-am notat ingredientele lipsa pt a le putea cumpara cat mai rapid astfel in weekend sa o pot face.
E prima data cand ma uit pe blogul tau si vreau sa te felicit , o sumedenie de preparate cu siguranta gustoase care asteapta sa le experimentez
Multumesc Loredana.
Ma bucur ca m-ai gasit si te astept cu drag de fiecare data. Oricand ai o intrebare sau nelamurire nu ezita sa-mi scrii >:D<
Chiar azi o voi face ..prea bine arata..app felicitari bucataresei 🙂
multumesc 🙂
Scuza.mi, te rog, „prostia”….smantana pt frisca, e acea smantana care odata batuta devine frisca, fara a fi nevoie de zahar? Multumesc! 🙂
da, aceea este. Doar ca in smantana naturala pentru frisca trebuie adaugat si putin zahar, doar varianta vegetala este indulcita.
După ce se coace blatu inainte de umplere il întorci cu nuca deasupra?
Da
Blatul se taie la jumate si se pune crema intre foi s-au crema se pune deasupra ???
Ciocolata si crema se pun deasupra blatului
Am scris mai devreme un comentariu luuuung. Nu știu dacă o să- primești sau nu. Oricum , te mai pup odată!
Mari, nu l-am primit