Reteta Prajitura cu nuca si crema caramel
Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 5 linguri nuca macinata
- 2-3 picaturi esenta de migdala marocana Dr Oetker
- esenta de vanilie
- Pentru crema caramel:
- 200 g zahar
- 500 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 125 g unt
- Nuci caramelizate:
- 100 g zahar
- 100 g miez de nuca
Prajitura cu nuca si crema caramel este o prajitura simpla, o prajitura pentru atunci cand ti se anunta musafiri sau pentru atunci cand pofta de dulce a luat-o pur si simplu razna 🙂
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema caramel:
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Amestecam galbenusurile cu uleiul si esentele si turnam peste bezea. Mixam usor, la viteza cea mai mica a mixerului, pana la omogenizare. Adaugam nuca macinata si faina si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana blatul se rumeneste usor si este ferm la atingere. Se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema caramel:
Zaharul il caramelizam intr-o cratita. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului turnam cu atentie 100-150 ml lapte si lasam deoparte pana se topeste caramelul.
Separat amestecam amidonul cu restul de lapte. Cand caramelul este topit punem cratita din nou pe foc. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere turnam laptele cu amidon si amestecam bine bine pana compozitia se ingroasa. Dam deoparte, punem untul taiat cubulete si amestecam pana se omogenizeaza. Peste crema calduta punem o folie alimentara si dam la rece pana se raceste foarte bine.
Asamblare Prajitura cu nuca si crema caramel:
Blatul racit se taie in 3. Crema se imparte in 3 parti aproximativ egale. In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem primul blat, o parte din crema, al doilea blat, o parte din crema si cel de-al treilea blat. Invelim bine in folie si dam la frigider pana in momentul servirii.
Inainte de servire prajitura se acopera cu crema de caramel ramasa.
Nuci caramelizate:
Topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid adaugam miezul de nuca si amestecam bine, astfel incat miezul de nuca sa fie bine acoperit cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit se taie grosier cu cutitul, apoi se presara peste prajitura.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Aceeasi crema se poate folosi si pentru o rulada cu caramel 😉 iar blatul cu nuca merge de minune si la un tort cu crema de mascarpone
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Am făcut prajitura azi,recomand
multumesc frumos 🙂