Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de iaurt

Prajitura cu crema de iaurt

Reteta Prajitura cu crema de iaurt

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 300 g iaurt
  • 200 ml frisca
  • 50 ml lichior de fragi
  • 10 g gelatina
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida

Prajitura cu crema de iaurt este delicioasa, mai ales atunci cand i se pune si o glazura de ciocolata 😉

Mod de preparare Prajitura cu crema de iaurt:

Pentru blat am folosit reteta clasica de pandispan.

Albusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar, pana devin ca o crema. Se adauga vanilia si faina si se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Se rastoarna peste compozitia de galbenusuri si se amesteca usor.

Aluatul rezultat il punem intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba scobitorii, pentru siguranta. 😉

Crema de iaurt:

Gelatina se pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Frisca se bate, apoi se incorporeaza usor iaurtul si lichiorul de fragi.

Gelatina hidratata se incalzeste la baine marine sau la microunde, pana se incalzeste putin si devine lichida. Se iau cateva linguri din compozitia de iaurt cu frisca si se mixeaza cu gelatina, apoi se amesteca cu restul compozitiei.

  • este important a se amesteca gelatina cu crema, pentru a fi adusa la aceeasi temperatura, altfel riscati sa se intareasca prea repede si sa se formeze bobite de gelatina.

Glazura:

Ciocolata se topeste la foc mic, impreuna cu frisca lichida. Se omogenizeaza si se lasa la racit.

Blatul copt si racit se taie in doua. Punem prima parte intr-o tava de chec tapetata cu folie alimentara si o insiropam cu putin sirop preparat din apa cu zahar si esenta de rom. Se toarna crema (pastram cateva linguri pentru finisare) , se niveleaza si se acopera cu cea de-a 2-a parte de blat insiropata. Se acopera cu folie si se da la rece pentru cateva ore.

Se rastoarna pe platou si se acopera cu glazura de ciocolata. Marginile prajiturii se finiseaza cu crema pastrata si se orneaza cu frisca.

Prajitura cu crema de iaurt si ciocolata

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. Se ve estupenda tu receta. Maravilloso el corte. Un saludo

  2. Arata foarte bine. As minca din ia

  3. mai degraba tortulet…!

  4. Arata f bine… ca de obicei!… Felicitari…

  5. Super arata si imi place foarte mult crema.

  6. Tentanta prajitura!

    Crema pastrata pentru finisare nu se intareste in cele cateva ore cat sta prajitura in frigider? Mi-e teama ca n-o s-o mai pot intinde.
    Si fara unt in glazura?? Ma invatasem cu glazurile tale obisnuite: 100g ciocolata amaruie (apropo… mi-au trebuit 30 de ani ca sa aflu de la tine cat de buna e ciocolata amaruie :))+
    50ml frisca lichida+ 50g unt, imi ies perfect. Acum sa nu mai pun unt?

  7. Nu, crema nu se intareste foarte tare. Daca ti se pare ca se intareste prea tare, o scoti cu ceva vrema inainte de ornare si o pastrezi la temperatura camerei. Acum nu mai este atat de cald si se va pastra bine.
    Glazura o poti face cum doresti, cum stii, cum iti place…nu e o regula anume. Untul da un luciu frumos glazurii de ciocolata, il poti pune fara probleme. Eu nu stiu de ce n-am mai pus. :))
    Ma bucur tare mult draga Mami, ca iti pot fi de ajutor si ca iti place prajiturica.
    O zi buna iti doresc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]