Prajitura O noapte la Venetia mi-a fost punctul de plecare in realizarea acestei retete. As fi putut sa coc doua blaturi separate, dar de ce sa ma mai lungesc daca iese foarte bine si asa? 😀
Ingrediente
- Pentru blatul cu cacao:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 4 linguri faina
- un varf lingurita praf de copt
- esenta de rom
- 1 lingura cacao
- Pentru blatul cu nuca:
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar
- 5 linguri nuca macinata
- 5 linguri pesmet de biscuiti
- 2 picaturi esenta de migdale
- Pentru crema de lamaie:
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 200 g unt
- zeama de lamaie, dupa gust
Mod de preparare Prajitura cu 2 blaturi si crema de lamaie:
Blat cu cacao:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Deasupra acesteia punem compozitia cu cacao, niveland usor cu o spatula. Se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor. Se lasa la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema de lamaie:
Galbenusurile, zaharul si amidonul se amesteca bine, pana se obtine o crema omogena. Turnam laptele putin cate putin amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu cu un tel se fierbe compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. In crema fierbinte punem untul taiat cubulete. Se amesteca bine pana la omogenizare. Dam vasul deoparte, lasam putin sa se racoreasca, punem zeama de lamaie dupa gust, apoi dam la rece.
Blatul il taiem in 3 fasii egale ca marime. Crema o impatim de asemenea in 3 parti si o punem intre blaturi. Dam prajitura la rece pentru (macar) o ora, apoi se feliaza.
Pofta buna! 😉
MAAAAAAMĂ, ȘI EU SUNT LA DIETĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂ… :(((((((((((((
Buna ! Cata cacao trebuie ?
Multumesc.
1 lingura. Poti pune si doua daca vrei blatul mai inchis la culoare
Arata super bine. Sper sa o fac diseară. Felicitări ptr tot care realizati
dupa experiența mea blatul de albușuri este mult mai pufos decât cel cu cacao , oare il poate susține sau se întrepătrund ?
ma intereseaza cantitatile in grame,nu in linguri. De exemplu eu am 2 feluri de linguri si nu stiu pe care sa le folosesc pe cele mai mari, pe cele putin mai mici. Asa ca cel mai indicat ar fi sa dati reteta in grame.
Intr-adevar exista mai multe marimi de linguri, dar intotdeauna intr-o reteta se va folosi lingura standard, cea de 15 g 🙂
Uite aici un articol, poate iti va fi de ajutor: http://www.dulciurifeldefel.ro/unitati-de-masura-in-bucatarie/
care blat se taie? cum adica in trei fasii egale
Compozitiile pentru blat se pun una peste cealalta in tava si se coc impreuna. La sfarsit vei avea un blat mare in doua culori pe care il tai in fasii (dreptunghiuri), nu felii ca la tort. Cum am facut si aici: http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-piramida-cu-ciocolata/
Si pe mine m ar interesa cantitatile in grame dar e mai util in linguri… sincer.
Maine vreau sa fac prajitura dar crezi ca as putea coace blaturile separat? Oare cel cu nuca, fiind fara faina, va iesi bine? Sunt incepatoare in prajituri :D.
Blaturile se pot coace si separat, dar atunci va fi altceva 😉
La blatul cu nuca pesmetul de biscuiti inlocuieste faina. Daca bati albusurile foarte bine trebuie sa iasa
eu am pus faina in loc de pesmet , ca nu aveam si mi-a iesit super baltul . maine sa fac crema si sa vad daca e bun . multumesc , o rp. usoara si aspectuasa.
unde gasesc ingredientele la aceasta prajitura ?
am rezolvat, acum se vad si ingredientele
Multumesc 🙂
spune-mi te rog frumos ingredientele sau da-mi link-ul ca nu stiu de unde sa le iau
Acum se vad si ingredientele.
Multumesc 🙂