Dragilor, voi de-acum ma stiti si cunoasteti deja pasiunea mea pentru ciocolata. 😀 Nu conteaza ca e prajitura de casa sau tort… ciocolata sa fie. 😉 Asa se face ca placintele sunt undeva departe in topul preferintelor culinare… Mai dragilor, dar cand face Laura cate-o placinta e imposibil sa nu ti se faca pofta instantaneu. Si iata-ma infiintata in bucatarie, cu manecile suflecate, framantand de zor la aluat…doar doar or fi gata mai repede placintele. Ce m-a bucurat foarte tare a fost faptul ca au mancat si piticii, nu ma asteptam la asta pentru ca ei prefera placintele cu branza dulce.
Asadar, o reteta de placinte cu branza sarata absolut minunata, foarte usor de facut si pe care trebuie sa o incercati ca sa va dati seama ce spun 😉
Ingrediente
- 375 g faina
- 5 g drojdie uscata
- 1 lingurita de zahar
- 125 g iaurt (de baut)
- 125 ml apa minerala
- 60 ml ulei
- 1 lingurita sare
- 1 ou
- In plus:
- 300 g branza sarata (eu am folosit cas pus in saramura la borcan)
- 100 g mozzarella
- ulei pentru uns aluatul si masa de lucru
- seminte pentru presarat deasupra (susan, mac, chimen si negrilica).
Mod de preparare Placinte turcesti cu branza:
Branza sarata si mozzarela se dau pe razatoarea cu ochiuri mari si se amesteca intr-un castron.
Intr-un vas se amesteca albusul de ou, cu iaurtul, uleiul si apa minerala, amestecand bine cu o furculita, cat sa se omogenizeze.
Separat, intr-un castron punem faina si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Putin cate putin adaugam compozitia lichida si amestecam bine cu mana (sau cu o lingura de lemn, dar eu am facut economie la vasele de spalat :)) ) apoi framantam energic pana obtinem un aluat neted si nelipicios.
- In functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca putina apa minerala daca aluatul e prea tare sau putina faina daca aluatul e prea moale
Aluatul obtinut se imparte in 12 bucati egale, se ung bine cu ulei, se pun pe o farfurie si se acopera cu o folie alimentara. Se lasa sa se odihneasca vreo 15 minute, apoi fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe masa unsa cu ulei intr-o foaie de cca 1 mm grosime. Foile se aseaza inapoi in farfurie una peste alta si se ung cu putin ulei, sa nu se lipeasca intre ele. Se acopera din nou cu folie alimentara si se lasa in repaos 15 minute.
Pe masa unsa cu ulei se rastoarna farfuria cu discurile de aluat, astfel incat primul disc intins sa vina deasupra. Rand pe rand se intinde fiecare foaie de aluat pana aluatul este foarte subtire si transparent. Aluatul se intinde foarte frumos si usor, chiar daca se mai rupe pe ici pe colo nu e absolut nici o tragedie.
Se presara foaia cu amestecul de branza si se ruleaza. Ruloul se invarte sub forma de spirala, iar capatul se baga dedesubt. Se aseaza placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu galbenusul ramas, amestecat cu cateva linguri de lapte si se presara cu seminte.
Se da tava la cuptor la foc mediu pana placintele se rumenesc frumos. Se scot din tava pe prosoape absorbante sa se absoarba uleiul in exces si se lasa sa se raceasca.
Pofta buna! Ca noi am avut! 😉
Superb!Iata la cine m-am gandit(la tine) cind ratacindu-ma prin mireasma de lavanda dadui peste : http://www. lavandademunte.ro/retete !
Sa ai inspiratie !
Fataaaaaa , tu stii ca io-s directa si de-o franchete perdanta , asa ca-ti spun sincer ca ale tale sunt mai reusite decat ale Laurei … si care Laura 🙂
Sumteti minunata!va multumim ca existati!
Multumesc! 🙂