Dulciuri / Retete de prajituri

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

Sincera sa fiu, multa vreme eu n-am stiut decat de papanasi moldovenesti, pentru ca asa se fac la noi in Moldova. Asa erau facuti si de bunica si de mama si de toate neamurile noastre. Apoi am descoperit ca prin alte parti se fac altfel, arata altfel si gustul e altfel. Papanasii prajiti seamana mai mult cu niste gogosi cu branza, in timp ce papanasii modovenesti sunt ca niste parjoale si plini de branza. Copii fiind ii mancam ca atare, mai tarziu descoperind ca sunt grozavi daca torni peste ei smantana (multa! 😀 ) indulcita

Reteta de papanasi prajiti diferita de cea din Moldova, n-am experimentat-o decat la restaurant. Si cum piticii mei ma tot rugau sa le fac „ori papanasi, ori gogosi… nu conteaza” 🙂 am hotarat sa o fac si acasa, convinsa fiind ca impusc 2 iepuri dintr-un foc :))))

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

 

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • ~400 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie (sau orice alta aroma va place)
  • smantana si dulceata pentru servit
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare Papanasi prajiti:

Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat.

Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il arsturnam pe masa presarata cu faina, apoi il impartim in bucati de cca 40-50 grame si tot atatea bucati de cca 10-15 grame. Puteti sa impartiti si in bucati mai mari, nu e nicio problema.

Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma de sfera. Bucatile mari le aplatizam, le dam forma rotunda si le facem cate o gaura in mijloc.

Prajim papanasii in uleiul foarte bine incins, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc frumos.

  • Imediat ce i-am plonjat in ulei si s-au ridicat la suprafata i-am intors pe partea cealalta si am continuat prajirea. In acest mod si-au pastrat forma frumoasa, nu au „explodat”

Dupa ce s-au prajit ii scoatem pe un platou pe care am pus prosoape de bucatarie, sa se absoarba surplusul de ulei.

Se servesc calzi cu smantana si dulceata. Eu am folosit dulceata de caise, voi puteti folosi de oricare aveti si de care va place 🙂

Pofta buna! 😉

papanasi prajiti

 

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. cea mai buna reteta de papanasi ever

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Am mancat la o prietena o prajitura cu crema de lamaie cu mascarpone absolut delicioasa. Atat de fina si gustoasa era crema, incat n-am rezistat si am cerut reteta. Astazi v-o aduc si voua si v-o recomand din toata inima. Fie ca alegeti sa o folositi la o prajitura de […]

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Desi pentru mine cuptorul e sfant in materie de dulciuri, iata ca azi am indraznit sa-mi largesc orizonturile si am incercat reteta de crema de zahar ars. A fost primul desert ce mi-a venit in minte ca ar putea fi gatit la aburi, asta poate si pentru ca e un […]