Ingrediente
- 500 g zahar
- 500 g lapte praf
- 200 g unt
- 50 g cacao
- 200 ml apa
- esenta de rom, dupa gust
- nuca, merisoare, goji si/sau alte fructe uscate
Ciocolata de casa este un desert pe care il faceam la fiecare sarbatoare cand eram acasa la ai mei si inca multi ani dupa aceea. A fost apoi o perioada cand nu stiu din ce motive peste reteta de ciocolata de casa s-a asternut praful. Am refacut-o cu ocazia Sfantului Andrei, atunci cand am continuat sirul petrecerilor in familie 🙂 Cu drag mi-am adus aminte de ea, am savurat-o bucatica cu bucatica si m-am bucurat ca a placut si celorlalti. Si am decis: o mai facem o data si de Craciun! 😉
Mod de preparare Ciocolata de casa:
Intr-un vas incapator se cerne laptele parf si cacaoa.
Intr-o cratita se pune apa, apoi se adauga zaharul. Se pune la foc si se fierbe pana se obtine siropul.
In functie de cat de „scazut” este siropul vom obtine consistenta batonului de ciocolata de casa. Cu cat acesta va fi mai scazut, mai dens, cu atat ciocolata va fi mai uscata si sfaramicioasa. Pentru a va da seama faceti proba picaturii. Luati putin sirop din vas si lasati cateva picaturi scurga intr-o cescuta in care ati pus apa foarte rece. Daca picatura de sirop se imprastie, siropul mai trebuie fiert pana picatura ramane pe fundul cestii.
Daca va place ciocolata mai moale si mai lipicioasa, fierbeti siropul mai putin, pana ramane ca o pelicula pe lingura.
Untul taiat bucati se pune in siropul fierbinte si se amesteca pana acesta se topeste. Adaugam esenta de rom, dupa gust.
Siropul cald se toarna in castron peste laptele praf amestecat cu cacao si se omogenizeaza. Acum adaugati in ciocolata de casa fructele uscate, in combinatia dorita de voi. Si cantitatea este facultativa, iti place cu nuca multa, pune nuca multa, nu-ti place nu pui deloc. Ciocolata de casa poate ramane si simpla, fara adaosuri de fructe uscate, din nou e doar o chestiune de gust.
Rasturnam ciocolata de casa intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu folie alimentara si o distribuim in strat uniform. Se da tava la rece pentru cateva ore (eu am lasat-o peste noapte), pana se intareste suficient si poate fi portionata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Dupa ce iei espressorul, vrei sa faci o ciocolata d-asta si apoi sa ma inviti pe la tine? :)))
Pot face o ciocolata d-asta, te invit la mine si asteptam espresorul. P-aia o luam de la capat. Ce zici? :))))
Cum sa zici „nu” , la asa ceva? Mai ales acu’, dupa istoriile mele…:)))