Dulciuri

Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Ingrediente

  • 500 g zahar
  • 500 g lapte praf
  • 200 g unt
  • 50 g cacao
  • 200 ml apa
  • esenta de rom, dupa gust
  • nuca, merisoare, goji si/sau alte fructe uscate

Ciocolata de casa este un desert pe care il faceam la fiecare sarbatoare cand eram acasa la ai mei si inca multi ani dupa aceea. A fost apoi o perioada cand nu stiu din ce motive peste reteta de ciocolata de casa s-a asternut praful. Am refacut-o cu ocazia Sfantului Andrei, atunci cand am continuat sirul petrecerilor in familie 🙂 Cu drag mi-am adus aminte de ea, am savurat-o bucatica cu bucatica si m-am bucurat ca a placut si celorlalti. Si am decis: o mai facem o data si de Craciun! 😉

Mod de preparare Ciocolata de casa:

Intr-un vas incapator se cerne laptele parf si cacaoa.

Intr-o cratita se pune apa, apoi se adauga zaharul. Se pune la foc si se fierbe pana se obtine siropul.

In functie de cat de „scazut” este siropul vom obtine consistenta batonului de ciocolata de casa. Cu cat acesta va fi mai scazut, mai dens, cu atat ciocolata va fi mai uscata si sfaramicioasa. Pentru a va da seama faceti proba picaturii. Luati putin sirop din vas si lasati cateva picaturi scurga intr-o cescuta in care ati pus apa foarte rece. Daca picatura de sirop se imprastie, siropul mai trebuie fiert pana picatura ramane pe fundul cestii.

Daca va place ciocolata mai moale si mai lipicioasa, fierbeti siropul mai putin, pana ramane ca o pelicula pe lingura.

Untul taiat bucati se pune in siropul fierbinte si se amesteca pana acesta se topeste. Adaugam esenta de rom, dupa gust.

Siropul cald se toarna in castron peste laptele praf amestecat cu cacao si se omogenizeaza. Acum adaugati in ciocolata de casa fructele uscate, in combinatia dorita de voi. Si cantitatea este facultativa, iti place cu nuca multa, pune nuca multa, nu-ti place nu pui deloc. Ciocolata de casa poate ramane si simpla, fara adaosuri de fructe uscate, din nou e doar o chestiune de gust.

Rasturnam ciocolata de casa intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu folie alimentara si o distribuim in strat uniform. Se da tava la rece pentru cateva ore (eu am lasat-o peste noapte), pana se intareste suficient si poate fi portionata.

Pofta buna! 😉

Ciocolata de casa cu nuci

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Dupa ce iei espressorul, vrei sa faci o ciocolata d-asta si apoi sa ma inviti pe la tine? :)))

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Crema de lamaie cu mascarpone pentru torturi si prajituri

Am mancat la o prietena o prajitura cu crema de lamaie cu mascarpone absolut delicioasa. Atat de fina si gustoasa era crema, incat n-am rezistat si am cerut reteta. Astazi v-o aduc si voua si v-o recomand din toata inima. Fie ca alegeti sa o folositi la o prajitura de […]

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Crema de zahar ars la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Desi pentru mine cuptorul e sfant in materie de dulciuri, iata ca azi am indraznit sa-mi largesc orizonturile si am incercat reteta de crema de zahar ars. A fost primul desert ce mi-a venit in minte ca ar putea fi gatit la aburi, asta poate si pentru ca e un […]