Briose si checuri / Retete de prajituri

Chec cu lamaie si bezea

Chec cu lamaie

Daca va place gustul de lamaie in prajituri, combinat cu o bezea delicioasa, ati gasit reteta perfecta pentru un inceput de zi minunat. Aceste chec cu lamaie si bezea este perfect langa o cana de cafea pentru parinti sau una cu lapte pentru copilasi.

Chec cu lamaie

Ingrediente

  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 140 g faina
  • 60 g lapte praf
  • 50 ml ulei
  • 50 ml suc de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru bezea:
  • 2 albusuri
  • 3 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • In plus, vom avea nevoie de:
  • 2-3 linguri cacao neagra

Mod de preparare Chec cu lamaie si bezea:

Ouale se mixeaza cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o spuma densa si deschisa la culoare. Mixand in continuare se adauga uleiul in fir subtire, apoi sucul de lamaie. La final, incorporam faina amestecata cu praful de copt si laptele praf. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia obtinuta o turnam in tava de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 15-20 minute, pana suprafata checului devine lucioasa si usor aurie.

Intre timp pregatim bezeaua:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul putin cate putin mixand bine bine pana obtinem o spuma lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului. Aromam cu vanilie dupa gust.

Scoatem tava de chec din cuptor si pe toata suprafata checului pudram cacao neagra, 2-3 linguri. Acoperim totul cu bezea si dam din nou la cuptor la foc mare, pana bezeaua se rumeneste usor.

Se lasa la racit in tava, se scoate pe un platou si se portioneaza dupa dorinta.

Chec cu lamaie, cacao si bezea

Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

31 Comentarii

  1. Doamne ,Miha, cand ai atata timp sa faci mereu ceva dulce? checuletul asta cred ca mi-ar placea: ca doar imi palce lamaia si bezeaua….yam….pacat ca deja mi-am baut cafeaua! :)- ca lauam o bucata de la tine…oare nu inventeaza astia teleportarea? sa imi teleportezi si mie niste checulet? 🙂

  2. Cred ca a fost foarte bun cu bezea !

  3. Ce combinatie buna. Pupici!

  4. Mie mi se pare ca a iesit cam turtit.

  5. Da’ cacao..pt ce?
    Asa il faceai pe el cu cacao…
    :)))

  6. Multumesc fetelor! >:d<

  7. Minoki, cred ca azi nu ti-ai sters ochelarii. :))

  8. Gabi, cacaoa e… ca sa fie. :)) Sau.. de ce nu? :)) Nu l-am facut pe el cu cacao, pen’ ca e deja cu lamaie. :))

    Da’ po’ sa faci tu si sa-mi spui cum e. Promit sa fac si eu dupa aceea. :))

  9. cat mai ai timp sa faci atat de multe bunatati?pupicei

  10. Mai..eu am intrebat doar asa..
    ca in general ceva ori se pudreaza (fie cafea, cacao, zahar pudra, etc ) fie se glazureaza, fie se pune bezea sau frisca.
    Ambele..nu le vad sensul odata ce deja era aromat cu lamaie:)
    Lamaie, cacao, bezea..in viziunea mea nu se pupa.
    Dar nah..e doar parerea mea 🙂

  11. Gabi, eu am avut in cap ideea de la un alt chec ce l-am facut candva, doar ca acum a fost altceva. Am vrut ca acel strat fin si subtire de cacao sa delimiteze stratul de bezea de cel de chec si sa mai „taie” nitel din dulceata bezelei.

    http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/12/chec-din-albusuri-2.html

    Si a fost bun, dar na…e vorba de gusturi care nu se discuta.

  12. Eu bezea nu i-as pune ca nu ma pricep s-o fac crocanta, dar in rest deja salivez la gandul unui desert cu gust de lamaie.

  13. mmmmmmmm arata delitios !!!!Ce aparat de fotografiat ai?Faci niste foto superbe…clar ca mai mult datorita maiestriei tale..

  14. Anonymous says:

    Bunuuuuuuuuuuuuuuuuut ! Dar nici incontrarea cu Gaby , nu-i de colo … hihihi .
    Diana

  15. Minoki zicea ca este cam turtit checul, dar mie nu mi se pare. Eu cred ca l-as face doar de vreo doua degete 🙂 Maxim! Sa pun accentul pe bezea…

  16. Diana, de ce intepretezi ca incontrare?
    Din pacate cuvintele nu au ton (am zis-o de nenumarate ori pe net) si fiecare o ia cum vrea.
    Eu discutasem doar pe marginea retetei (nu inafara) dandu-mi o parere, nu am zis ca nu e bun, ci doar intrebasem (a se vedea semnul de dupa fraza mea).
    Nu cred ca e primul comentariu al meu pe blogul Mihai si nu cred ca ai vazut vreodata ceva scris de mine, neplacut 🙂

    Acum inteleg de ce m-ai intrebat si ciuperci si paste?….

  17. Pentru Barbatul de la cratita, nu conteaza degetele pana la urma. Gustul este important, si va zic ca e chiar buna prajitura.

  18. Diana, a fost doar o discutie amicala. Si sper sa fi fost inteleasa ca atare. De toata lumea. 🙂

    Pupici! :*

  19. Sarah, pup si eu. Timp daca nu am…imi fac! :)))

  20. Oana, bezeaua asta nu e crocanta. Doar putin la exterior, in interior e moale si pufoasa. 😉

  21. Vica, multumesc! :* Folosesc un Nikon P100

  22. Uite si un Barbat care stie ce vrea! :))) Bravo Robert!

  23. Minoki, ma bucur ca ai fost satisfacuta! :)))

  24. Superb arata chiar vreau sa il testez !

  25. Anonymous says:

    faza cu teleportarea ii mortala , schiar ca ar fi fain sa se inventeze.
    checul de lamaie o idee superba pt caldurile astea

  26. in loc de lapte praf ce se poate pune?

  27. Nico, laptele praf ii da o aroma deosebita. Il poti scoate daca doresti si mai pui faina, pana ajungi la consistenta dorita, cea a unei smantani groase.

  28. Teleportarea mi-ar placea si mie. M-as teleporta prin multe bucatarii. :))))

  29. Multumesc Silvia draga! Sper sa-ti placa. Pup!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Briose pufoase de post

Briose pufoase de post

Ma gandeam sa fac o prajitura de post cu nuca de cocos, dar pana la urma, pentru ca plac mai mult copiilor sub aceasta forma, am  facut briose pufoase de post. Mod de preparare Briose pufoase de post: Intr-un castron amestecam laptele de orez cu coaja de portocale, esenta de […]

Briose pufoase cu portocale

Briose pufoase cu portocale

Reteta de Briose pufoase cu portocale este perfecta pentru atunci cand va raman portocale in cosul de fructe si nu le mai vrea nimeni. Puteti adapta in functie de fructele ce le aveti la dispozitie, eu am mai facut si cu un amestec de citrice (portocale, lamaie, mandarine). Reteta de […]

Chec pufos cu cacao

Chec pufos cu cacao

Reteta de chec pufos cu cacao este salvatoare atunci cand ti se anunta musafiri sau vrei ceva bun si foarte rapid de preparat. Eu v-as sugera sa faceti portie dubla, adica 2 checuri, nici n-ai cand sa-ti dai seama cand se termina 🙂 Mod de preparare Chec pufos cu cacao: […]