Prajituri / Retete de prajituri / Torturi

Blat simplu de tort – reteta de baza

Blat de tort din pandispan

 

Blat de tort cu vanilie

Blat de tort cu vanilie

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt (optional)

Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! 😀 ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie, sa va aduc si cateva retete de baza, numai bune pentru incepatori. Cu ceva vreme in urma v-am aratat reteta de blat de tort cu cacao  si daca am fost intrebata „dar pe cel fara cacao cum il faci?” astazi va voi prezenta reteta de blat simplu de tort cu vanilie, o reteta simpla, dar atat de buna de folosit la orice prajitura sau tort 😉

Mod de preparare Blat simplu de tort – reteta de baza:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

  • Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat

Albusuri batute pentru blat simplu de tort

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

  • Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

compozitie pentru blat simplu de tort cu vanilie

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 

Cum se face Blat simplu de tort – reteta de baza:

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

  • Daca doriti un blat simplu de tort mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sa va fie de folos!

Blat simplu de tort din pandispan

Blat simplu de tort

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

79 Comentarii

  1. Daria Strava says:

    Dar daca pun scorțișoară in loc de vanillie e vro problema ?

  2. Cristina says:

    Pentru un tort (80 de persoane ) blatul de cate oua trebuie facut? Multumesc ptr raspuns

  3. dar daca nu iese albusul asa de gros ce se intampla??

  4. Sti cumva la cuptorul electric cat trebuie lasat si la cate grade? 🙂

  5. Blatul trebuie copt la foc mediu, ceea ce inseamna 180-190 de grade. Din pacate, nu am experienta in ceea ce priveste cuptorul electric, nu stiu daca dureaza mai mult coacerea.

  6. la cuptorul electric 30 min la temp 18o

  7. Multumesc pt reteta.am multe blaturi dar toate cu alte cantitati.O sa incerc acesta cu crema de nuca.imi place mult.pupici.

  8. Eu am adaugat si fulgi de migdale in compozitie

  9. Multumesc, e foarte bun

  10. magnifica reteta dar nu contine lapte??????????????????

  11. Este vreo problema daca adaug colorant in blat? Trebuie adaugat mai mult praf de copt in acest caz?

    • Imi cer scuze, eram sigura ca am raspuns la aceasta intrebare… Nu stiu ce s-a intamplat 🙁
      Nu este nicio problema daca adaugi colorant in blat si nici nu trebuie mai mult praf de copt

  12. Blatul din 6 oua (copt in cratita de 22cm) este suficient de inalt sa fie taiat in 3?

  13. Blatul se introduce la copt in cuptorul preincalzit?

  14. multumesc!

  15. Acum il fac si eu si compozitia a iesit ok pana acum. Sper sa fie si bun. Multumesc de reteta.

  16. L-am facut si eu! Foarte, foarte bine a iesit.

  17. raloo cica says:

    Am facut si euu dar am pus 3lg cacao, caci vreau sa-i pun crema de iaurt cu banane 😀

  18. alexandra Elena says:

    cantitatile sigur sunt bune?eu am o tavita dinaia speciala pentru tort…sigur o sa incapa?

  19. Am facut blatul..a iesit super de bun..complimenti

  20. pot pune in loc de esenta de vanilie ,esenta de rom?

  21. si eu lam facut si mia ioesit

  22. dar daca nu am zahar pudra

    • Eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc in rasnita de cafea.
      Daca nu ai poti pune si zahar normal, doar ca trebuie batut albusul mai mult, pana nu se mai simt cristalele de zahar.

  23. Din 10 uoa e aceeasi compozitie

  24. Am folosit o tava dreptunghiulara mai mare, cantitatile x3, blatul a iesit super, doar ca nu a crescut f mult.. adica pot zice ca a ramas aproape la fel.. e normal? multumesc. oricum reteta de nota 10! cel mai bun blat!

  25. Daca folosesc doar doua oua mai iese tortul bine?

  26. Daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau cu ltceva este vreo problema?

  27. Este vreo pproblema daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau altceva ?

    • n-am folosit niciodata sirop de artar, nu stiu cum se comporta preparat termic.
      Am mai facut blaturi cu miere, dar au o alta textura decat blatul de aici

  28. Foate tare reteta…. am zis sa incerc si uimire a crescut tare tare si apoi cand mai avea 5 minute a scazut.

  29. Angela says:

    Intr-o tava de 26 cm diametru din ce cantitati ar trebui sa fac blatul ☺

  30. Iulia Dobre says:

    Pot sa ung tava de copt cu ulei si sa nu mai pun hartie de copt

  31. Eu am un cuptor normal la aragaz dar imi arde dedesupt blatul ce pot face?

  32. Cea mai tare rețetă de blat de tort! Mi-a ieșit perfect, pufos,fără burtă, neted la suprafață. Mulțumesc din suflet ?

  33. Dak fac din 12 ouă sau mai multe ouă si măresc doza corespunzator pt fiecare ingredient in parte imi va iesi am o tava dreptunghiulară ft mare

    • Pentru o tava mare, cum e cea de aragaz, eu as face blatul din 12 oua, dar as coace foile separat.
      12 albusuri sunt greu de batut, astfel incat sa obtii consistenta corecta, asta in cazul in care nu dispui de un mixer profesional. Si in tava mare de aragaz nu vei reusi sa obtii un blat suficient de inalt, astfel incat sa-l poti taia in 3

  34. Buna ziua daca voi folosi 5 oua in loc de 6 afecteaza gramajul celorlalte ingrendiente. Multumesc!

  35. Pentru cantitatea aceasta de blat…aveti idee cat sirop intra?

    • Siropul depinde de preferinta fiecaruia, de cat de insiropat iti place blatul. Eu, de exemplu, prefer cat mai putin sirop, chiar deloc cateodata 🙂

  36. Buna,

    In loc de zahar pudra se poate folosi zahar simplu?

    • Desigur, doar ca va dura mai mult mixarea. Trebuie sa mixezi pana nu se mai simt cristalele de zahar.
      PS: eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc cu rasnita de cafea

  37. Multumesc pentru raspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]