Retete de prajituri / Torturi

Pandispan pufos – reteta clasica

Pandispan pufos

Ingrediente

  • 290 g oua
  • 145 g zahar
  • 145 faina
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie

Desi de obicei folosesc o alta reteta de blat de tort, in maratonul aniversarilor de la sfarsitul anului trecut am vrut sa incerc si sa testez reteta clasica de pandispan pufos. In reteta clasica se folosesc doar oua, zahar si faina, plus aromele preferate, fata de cealalta reteta unde se adauga si ulei, eventual si un „strop” de praf de copt. Acuma, nu pot sa va spun care e mai buna, nimeni nu a sesizat vreo diferenta. Poate o sa-mi spuneti voi dupa ce incercati reteta? 🙂

Asadar, vom folosi doar oua, zahar si faina. De la inceput vom cantari ouale, apoi in functie de greutatea aceastora vom stabili si cantitatea de zahar si faina. Adica, cantitatea de oua va fi egala cu suma dintre cantitatea de faina si cea de zahar. De aici am dedus ca nici reteta in linguri nu este gresita, 1 lingura de faina + 1 lingura zahar = 55 grame, atat cat cantareste in medie un ou 🙂

Mod de preparare Pandispan pufos:

Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune foarte putina sare, esenta de vanilie si coaja de lamaie si se amesteca.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea densa si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem paletele mixerului.

  • de obicei, eu folosesc zahar pudra. Daca folositi zahar tos mixati pana nu se mai simt granulele de zahar

Adaugam galbenusurile si amestecam usor. Daca aveti un mixer care isi micsoreaza vizibil viteza, la cea mai mica treapta se invarte foarte usor, il folositi pe acesta. Daca nu, folositi spatula.

Peste aceasta compozitie se cerne faina. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • in aceasta etapa obligatoriu vom folosi spatula pentru amestecare. Vom folosi miscari ample si usoare, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie.
  • compozitia finala trebuie sa fie ca o spuma, care sustine chiar si greutatea spatulei (aceasta nu se va scufunda in aluat daca o lasam libera in castron)

cum se face pandispan pufos

Cum se coace Compozitia pentru pandispan:

Compozitia se toarna intr-o tava (22-24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul trece testul cu scobitoarea

  • gradele si timpul de coacere pot diferi in functie de cuptorul fiecaruia. Este bine sa folositi cuptorul la temperatura la care stiti ca va coace cel mai bine.

Blatul copt se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

  • blatul se taie doar dupa ce s-a racit foarte bine, cel mai bine a doua zi
  • se poate taia in 3 foi subtiri sau in 2 mai groase, dupa preferinta

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]