Retete de prajituri / Torturi

Blat de tort cu cacao

Blat de tort cu cacao

Torturile sunt nelipsite din meniul aniversarilor sau sarbatorilor petrecute in familie sau cu prietenii. Diversitatea este destul de mare, incepand de la tortul clasic cu cacao, pana la cele etajate si frumos ornate de maestrii cofetari, cu creme fel de fel, cu frisca sau fructe, insiropate sau nu, cu glazuri diverse.

Blatul clasic de tort este cel de pandispan. El poate fi pregatit cu cateva zile inainte si pastrat la loc uscat si racoros.

Asadar, azi v-am adus o reteta de blat de tort, o reteta pe care eu o consider perfecta si pe care o folosesc adesea la torturile pe care le fac sau la diverse retete de prajituri.

blat de tort cu cacao

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt (optional)

Mod de preparare Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Blat de tort cu cacao

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 😉

Blat de tort cu cacao

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii. Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sper sa va fie de folos!

Puteti incerca si reteta de blat de tort fara cacao

Blat de tort cu cacao

Tags: ,

Comentarii prin facebook

17 Comentarii

  1. Superb arata! Sa stii Miha ca de la tine am facut multe prajituri cu blat dintr-asta bun, imi place mult cum se comporta. Paste fericit iti doresc draga mea! Pup

  2. Zaharul pudra se adauga tot odata?Eu am vazut cand adaug zahar pudra la un blat ca in loc sa se intareasca albusurile se inmoaie ,compozitia devine mai lichida.Oare unde gresesc?

  3. Multumesc mult ptr retetele bune pe care le dai.

  4. sararu maria luisa says:

    Buna dragii mei, acum am sa incerc si eu aceasta minunata reteta sper sa imi iasa, va pop si va doresc multa sanatate!!!

  5. corina elena says:

    Foarte buna reteta pentru blat. Mersi mult.

  6. Pt forma de 26 1 si 1/2 compozitie?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]