Reteta Tort cu ciocolata alba si mascarpone
Ingrediente
- Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- 1.5 lingura cacao
- tonka, dupa gust
- Pentru crema:
- 400 g ciocolata alba
- 400 ml smantana pentru frisca
- 500 g mascarpone
- 100 g zahar pudra
- 5 g gelatina
- tonka, dupa gust
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g crema de branza
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- 2 pliculete zahar cu caramel de la Dr Oetker
Nu am apucat sa fac poze pentru acest tort cu ciocolata alba si mascarpone. Dar a fost atat de laudat incat trebuie sa va spun si voua reteta 🙂 E usor de facut, sunt convinsa ca va veti descurca si fara poze
Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si mascarpone:
Blat de tort:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si cca 1/4 de boaba de tonka rasa, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
- boaba de tonka se poate inlocui cu orice aroma aveti si va place, dar daca aveti ocazia sa o cumparati, promit ca n-o sa va para rau. Da un gust fabulos oricarui desert 😉
Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (27 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de ciocolata alba cu mascarpone:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Ciocolata alba rupta bucatele se topeste impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca, intr-o craticioara pe foc mic, amestecand continuu ori pe baie de aburi. In ciocolata calda, suportabila la deget, radem putina tonka si punem gelatina. Amestecam bine pana se omogenizeaza si lasam la racit.
Intr-un bol incapator mixam putin mascarponele, apoi adaugam ciocolata topita si racita. Mixam putin, pana la omogenizare.
Intr-un castron batem restul se smantana pentru frisca, pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul pudra si mixam pana devine ferma
- gustati crema de mascarpone si decideti daca mai adaugati zahar. Data viitoare eu voi incerca si fara
Punem frisca batuta peste crema de ciocolata alba cu mascarpone si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, pana la omogenizare.
Blatul racit il insiropam usor cu putin lapte indulcit cu zahar vanilat. Il punem in tava tapetata cu folie alimentara, apoi turnam crema deasupra.
- puteti renunta la folia alimentara daca aveti o forma cu marginea detasabila ori un inel reglabil pentru tort. Eu am „mascat” marginea cu ciocolata neagra topita, dar daca marginea va fi perfect neteda nu va mai fi nevoie 😉
Dam tortul la frigider pentru cateva ore, pana crema se intareste. Eu l-am tinut peste noapte.
Pentru ornat se bate smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul pudra si crema de branza si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.
Tortul se transfera pe un platou si se orneaza cu frisca batuta. Eu am folosit un dui mare cu varf rotund si am spritat bule pe toata suprafata tortului. La final, pui zaharl cu caramel intr-o strecuratoare si presari peste tort. Dai din nou la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
Mai multe retete de desert cu crema mascarpone gasiti AICI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
O reteta de zile mari,usor de pus in practica.Multumesc.