Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Reteta Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 1.5 lingura cacao
  • tonka, dupa gust
  • Pentru crema:
  • 400 g ciocolata alba
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 500 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 5 g gelatina
  • tonka, dupa gust
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 g crema de branza
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • 2 pliculete zahar cu caramel de la Dr Oetker

Nu am apucat sa fac poze pentru acest tort cu ciocolata alba si mascarpone. Dar a fost atat de laudat incat trebuie sa va spun si voua reteta 🙂 E usor de facut, sunt convinsa ca va veti descurca si fara poze 

Mod de preparare Tort cu ciocolata alba si mascarpone:

Blat de tort:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si cca 1/4 de boaba de tonka rasa, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

  • boaba de tonka se poate inlocui cu orice aroma aveti si va place, dar daca aveti ocazia sa o cumparati, promit ca n-o sa va para rau. Da un gust fabulos oricarui desert 😉

Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (27 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de ciocolata alba cu mascarpone:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Ciocolata alba rupta bucatele se topeste impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca, intr-o craticioara pe foc mic, amestecand continuu ori pe baie de aburi. In ciocolata calda, suportabila la deget, radem putina tonka si punem gelatina. Amestecam bine pana se omogenizeaza si lasam la racit.

Intr-un bol incapator mixam putin mascarponele, apoi adaugam ciocolata topita si racita. Mixam putin, pana la omogenizare.

Intr-un castron batem restul se smantana pentru frisca, pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul pudra si mixam pana devine ferma

  • gustati crema de mascarpone si decideti daca mai adaugati zahar. Data viitoare eu voi incerca si fara

Punem frisca batuta peste crema de ciocolata alba cu mascarpone si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus, pana la omogenizare.

Blatul racit il insiropam usor cu putin lapte indulcit cu zahar vanilat. Il punem in tava tapetata cu folie alimentara, apoi turnam crema deasupra.

  • puteti renunta la folia alimentara daca aveti o forma cu marginea detasabila ori un inel reglabil pentru tort. Eu am „mascat” marginea cu ciocolata neagra topita, dar daca marginea va fi perfect neteda nu va mai fi nevoie 😉

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Dam tortul la frigider pentru cateva ore, pana crema se intareste. Eu l-am tinut peste noapte.

Pentru ornat se bate smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul pudra si crema de branza si se mixeaza pana devine ferma si pufoasa.

Tortul se transfera pe un platou si se orneaza cu frisca batuta. Eu am folosit un dui mare cu varf rotund si am spritat bule pe toata suprafata tortului. La final, pui zaharl cu caramel intr-o strecuratoare si presari peste tort. Dai din nou la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort cu ciocolata alba si mascarpone

Mai multe retete de desert cu crema mascarpone gasiti AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. O reteta de zile mari,usor de pus in practica.Multumesc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]