Reteta Tort cu crema de zahar ars si cocos
Ingrediente
- Pentru caramel:
- 100 g zahar
- Pentru crema de zahar ars:
- 3 oua
- 3 linguri zahar (pudra)
- 400 g crema de cocos SanoVita
- 1 pliculet zahar vanilat
- Pentru blat:
- 2 oua
- 2 linguri zahar (pudra)
- 2 linguri faina
- 1 lingura ulei
- 1 lingura fulgi de nuca de cocos
- esenta de vanilie
- Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri mascarpone
- 1 lingura zahar pudra
- 1 pliculet zahar vanilat
„Nu stiu unde duce drumul meu, dar merg mai bine cand te tin de mana” – Alfred de Musset. Asa a inceput provocarea celor de la Sanovita si answer.ro, aceea de a face o surpriza cuiva drag in luna dragostei. Imi plac provocarile si am acceptat cu drag, dar adevarata provocare a fost sa-mi conving sotul ca un desert cu nuca de cocos merita toate sansele din lume. Desi n-a fost cazul, daca as fi dat gres tot am fi avut de castigat, pe de-o parte ca-mi ramanea mie mai mult tort cu crema de zahar ars si cocos, iar pe de alta el ramanea cu toata dragostea mea.
Si pentru ca iubesc si particica asta de suflet care se numeste Dulciuri fel de fel si pe voi cititorii mei deopotriva, promit ca in zilele urmatoare voi veni cu o surpriza si pentru voi. Tineti aproape, voi anunta pe pagina de Facebook despre ce este vorba
Mod de preparare Tort cu crema de zahar ars si cocos:
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara ori direct in vasul pe care il veti baga la cuptor. Cand a devenit lichid si a capatat o culoare aurie frumoasa, se da deoparte de pe foc si se intinde uniform pe fundul vasului. Se lasa la racit
- eu am folosit un vas yena de 18 cm diametru
Crema de zahar ars:
Ouale si zaharul se mixeaza pana isi tripleaza volumul si devin ca o crema. Se adauga apoi crema de cocos si pliculetul de zahar vanilat si se mixeaza pana la omogenizare
- puteti folosi si esenta de vanilie in loc de zahar vanilat
Se toarna compozitia in vas peste caramelul intarit si se da la cuptor, pana se incheaga si se rumeneste usor deasupra.
- Vasul il vom pune intr-o tava in care am pus apa care sa ajunga pana la aproximativ jumatate din inaltimea vasului
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma lucioasa ca pentru bezea. Galbenusurile amestecate cu ulei si esenta de vanilie se toarna peste bezea si se incorporeaza usor, apoi punem faina si fulgii de nuca de cocos. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam usor compozitia peste crema de zahar ars, usor inchegata si dam din nou la cuptor pana se rumeneste blatul.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Trecem cu lama subtire a unui cutit de jur imprejurul vasului. Punem un platou peste vas si cu o miscare ferma rasturnam tortul, fara a ridica deloc cratita. Lasam la racit, apoi dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Decor:
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul, zaharul vanilat si mascarponele si se mixeaza pana frisca devine ferma si pufoasa. Se orneaza tortul dupa preferinta si imaginatie.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI