Aluat dospit / Pizza / Retete culinare

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza clasic

Copiilor mei le place pizza de casa, asa ca cel putin o data pe saptamana, de obicei duminica, le fac pofta. Asta pentru ca e foarte usor sa faci un aluat de pizza clasic, apoi sa te joci cu ingredientele dupa pofta inimii 😉

Aluat de pizza clasic

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • ~250 ml apa calduta
  • 2-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

  • In functie de tipul de faina folosit e posibil sa mai trebuiasca putina apa, nu mai mult de 50 ml
  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine punand ingredientele in cuva in ordinea indicata
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, dar in acest caz trebuie facuta mai intai o maia (dizolvati drojdia in putina apa si faina), apoi o amestecati cu restul ingredientelor
  • Aluatul de pizza clasic poate fi folosit si la paine de casa sau focaccia

Aceasta cantitate de aluat este suficienta pentru 2 blaturi de pizza, de circa 30 cm diametru sau pentru tava mare de aragaz (cea din dotarea standard). Aluatul se intinde cu mana, direct in tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu putin malai.

De aici nu trebuie decat sa ungeti blatul cu sos de rosii, sa puneti toppingul preferat si… sa asteptati nerabdatori sa se coaca :))

Aluat de pizza pufos

Pentru inspiratie puteti vedea AICI cateva retete de pizza

Sa va fie de folos! 😉

Aluat de pizza italian

Tags: , ,

Comentarii prin facebook

3 Comentarii

  1. Foarte buna reteta de aluat! Ms

  2. Intr-adevar este delicios aluatul

  3. Multumim pentru reteta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Paine fara drojdie

Paine fara drojdie

Incercam sa gasim gasim solutii si sa trecem optimisti peste vremurile grele pe care le traim. Astazi va propun o varianta la painea de casa cu drojdie. Este o reteta de paine fara drojdie, in care aceasta este inlocuita cu bicarbonat sau cu praf de copt. Mod de preparare Paine […]

Paine de casa pufoasa

Paine de casa pufoasa

Aceasta este o reteta de paine pe care o fac foarte des, uneori sub forma de chifle, dar de cele mai multe ori imi place sa fac paine la tava. Este o paine de casa pufoasa si moale, care tine bine cateva zile, fara sa se faramiteze. Merge de minune […]

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Focaccia cu rozmarin la Multicooker Crock Pot cu gatire sub presiune

Cu un poti gati ciorba sau supa, tocanita si friptura, ba chiar si desert. Azi am vrut sa vad daca se poate face paine la Multicooker si am testat reteta de focaccia cu rozmarin. Haideti sa vedeti cum a iesit! 😉 Mod de preparare Focaccia cu rozmarin: Intr-un castron amestecam […]

Chifle pentru hamburger

Chifle pentru hamburger

La noi „in cartier” e de ajuns sa se pomeneasca o data de „Hamburger Party” si toata lumea intra in febra pregatirilor… Adina face cea mai buna compozitie pentru hamburgeri (ever!), Petronela cea mai buna prajitura cu gem si bezea cu nuca, Alexandra e maestra visinatei :)))) Si eu? Eu […]