Retete de prajituri / Torturi

Tort egiptean

Reteta tort Egiptean

Reteta tort Egiptean

 

Ingrediente

  • * Foi:
  • * 6 albusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 1 lingura si jumatate faina
  • * 120 g nuca macinata
  • * Crema 1:
  • * 6 galbenusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 350 ml lapte
  • * 2 linguri amidon
  • * 200 g unt
  • * esenta vanilie
  • * Crema 2 :
  • * 200 ml frisca lichida
  • * 100 g zahar
  • * 120 g nuca zdrobita in bucati mai mari

Mod de preparare Tort egiptean:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.

Amestecam faina cu nuca macinata si o adaugam treptat in bezea. Compozitia rezultata o impartim in 3. Coacem 3 foi subtiri intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mic, in jur de jumatate de ora.

Crema 1:

Galbenusurile le frecam cu zahar pana devin ca o crema. Adaugam amidonul si mixam, sa nu se formeze cocoloase. Laptele il punem la fiert, iar cand da in clocot il turnam in fir subtire peste crema de galbenusuri. Punem din nou in vasul in care am fiert laptele, punem din nou la foc mic si amestecam continuu pana compozitia incepe sa se ingroase. Lasam la racit.

Untul moale il mixam pana devine pufos, apoi adaugam putin cate putin din budinca racita. La sfarsit punem si esenta de vanilie.

Crema 2:

Intr-un vas punem zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit si a capatat o culoare aurie frumoasa, il picuram pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.

Batem frisca, apoi adaugam „picaturile” de zahar ars si nuca macinata mare.

Tort Egiptean

Crema 1 o impartim in 2 parti, pe care le repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim toata suprafata tortului cu crema 2 si dam la rece pentru cateva ore.

Felie tort Egiptean

Sursa

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

16 Comentarii

  1. Este un deliciu,am facut-o si eu o data si acum vazand la tine….mi s-a facut o poftaaaa!!!Arata foarte bine al tau,felicitari!!!

  2. Multumesc Judy!

  3. Arata super.. imi face si mie cu ochiul, dar tre’ sa gasesc ocazia potrivita. Felicitari!!

  4. Miha… tare bine suna toata combinatia de ingredinte… si mai arata si bine… Trebuie sa il incerc si eu… cand o sa am o ocazie.. Te pup

  5. am auzit de tortul asta cum ca ar fi… o bunatate maxima… 😀 vreau si eu sa fac sa ma conving 😛 arata minunat, miha

  6. Salut!
    felicitari pentru blog 🙂
    Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
    Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com

    Succes!

  7. Foarte bine arata tortul…si tu esti o scumpa in noua poza….:-)

  8. Foarte bine arata si imbietor pentru o pfticioasa ca mine,am sa-l incerc.Te pup si o saptamana frumoasa.

  9. Foarte bine arata tortul !

  10. grozav arata tortul si imi plac si ingredientele,cred ca e foarte gustos !

  11. Minunata arata asta e primul tort pe care il testez :))))ma si gandesc la el cand pedalez pe bicicleta :))))) pupici .

  12. Miha, asa cum am promis, am postat reteta pentru cheesecake-ul pe bat. Este destul de detaliata zic eu dar daca ai intrebari sau nedumeriri lasa un cmentariu sau scrie-mi pe adresa kittytweedy@gmail.com. O sa raspund negresit
    http://www.kittytweedy.blogspot.com

    Ahh, era sa uit(glumesc)…tortul tau arata..perfect! De fapt, am o nemultumire: tortul tau arata prea delicios,ceea ce inseamna ca o sa-l fac si eu ceea ce inseamna cateva ore in plus de alergat la sala pentru o saptamana 🙁 Vezi nemultumirea mea? 🙁

  13. MIHA cu intarziere 🙁 pentru ca nu l-am observat 🙂 …ti a iesit f fain
    mi se face dor de el ce bun e la gust ….

    te pup

  14. Multumesc Anca.
    Da, e un tort tare bun. Mai ales pentru iubitorii de frisca…;)

  15. fac tortuletul acesta de vreun an si ceva si tot ce pot spune este ca de fiecare data parca este si mai delicios 🙂

  16. Este intr-adevar o combinatie foarte reusita. 😉

    Multumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]