Hristos a inviat!
Sper ca acest Paste v-a gasit sanatosi si Iepurasul a venit cu multe cadouri 🙂 Va doresc sa petreceti frumos in continuare si va multumesc din inima de urarile ce mi le-ati facut cu ocazia acestor sarbatori pascale. N-am apucat sa va raspund la fiecare in parte, dar am trimis gandul bun catre fiecare.
Acest tort cu nuca si crema mascarpone este unul dintre torturile ce le-am facut pentru masa de Paste. Am facut portii mici de dulciuri, sa pot satisface toate preferintele 🙂
Ingrediente
- Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- 4 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura zahar vanilat
- Pentru nucile caramelizate:
- 100 g zahar
- 100 g miez de nuca
- Pentru crema:
- 100 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone
- 1 intaritor de frisca
- 1 lingura zahar vanilat
- Pentru crema de ciocolata:
- 50 g ciocolata amaruie
- 100 ml smantana pentru frisca
- Pentru sirop:
- 50 ml apa
- 50 g zahar
- 1 lingura esenta de rom
Mod de preparare Tort cu nuca si crema mascarpone:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Incorporam galbenusurile amestecate cu ulei, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Se va face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.
Nuci caramelizate:
Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Crema de mascarpone:
Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.
Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi incorporam frisca batuta si nucile caramelizate.
- Pastram o parte din nucile caramelizate pentru decor.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, lasam sa se raceasca, apoi dam la rece pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa si ciocolatoasa.
Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.
Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate puse deoparte.
Hristos a inviat!
Foarte frumos tort!
foarte frumos tortul! imi place combinatia din crema!
Superbe ce gâteau j’adore la mascarpone, il doit être delicieux!
Bisous
Adevarat a Inviat!!! Tortul arata excelent!!!!
Hristos a inviat , Miha !
Minunat tort … ca deobicei .
Hristos a Inviat!o combinatie perfecta.
Hristos a inviat!
Pentru o tava cu diametrul de 26cm, trebuie triplate cantitatile?
Am facut cu ocazia Pastelui prajitura cu piscoturi si mascarpone.E un deliciu.
Multumesc anticipat,
Andra
Andra, cred ca doar dublate e suficient. 🙂
Nu est suficient, pt o tava de 26 cm trebuie minim 10 oua pt a avea 3 blaturi de grosimea celor din poza.Din 6 oua nu iese mai nimic.Eu nu stiu cum din 3 oua a iesit un blata asa inalt incat sa-l poti taia in 3…
Oana, eu te asigur ca din 3 oua iti iese un blat de 18 cm diametru, suficient de inalt incat sa fie taiat in 3.
Valabil si pentru cel de 26 cm.
Daca albusurile sunt batute foarte bine, apoi restul ingredientelor incorporate corect te asigur ca iese exact ca cel din poza
Buna seara. Imi place acest tort si imi doresc sa-l fac saptamana asta. De aceea vin cu o rugaminte la d-voastra sa-mi explicati mai pe intelesul meu ( cam curios , nu ? ) cum este treaba cu aceste creme.deci crema cu frisca si mascarpone si cea cu ciocolata. Ok, dar care crema o folosesc intai ? Sau…sorry dar sunt cam greu de cap. Va multumesc din inima ptr un raspuns.O seara buna,
Buna,
Cu crema de ciocolata vom unge primul si al doilea blat (ca si cum ai unge o felie de paine cu unt 😀 ). Daca vrei o cantitate mai generoasa de crema de ciocolata poti mari cantitatile. Dupa aceasta operatiune punem cate un strat de crema cu mascarpone.
Daca mai ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii 🙂
Buna seara . Multumesc mult ptr. informatie. Sper sa iasa ceva bun.Retetele sunt exceptionale.
Nuca si mascarpone…. Vreai sa ma faci sa lesin? Eu is la dieta!!!! Nuu, eu nu tre sa deschid pagina blogului tau… hahahah, ma ucizi altfel… :))))
Multumesc mult.
Am sa revin cu impresii dupa ce-l fac.
Am doar mascarpone, ca nucile costa un sac de bani, nu-mi vine sa maninc… Dar daca tot e gata tortuletul, servesc si eu de la tine… virtual, mi-ar ajunge vreo jumatate din el… Acum, ma enervezi rau de tot, cum poti sa maninci atitea bunatati dulci si sa nu te ingrasi, ca eu a trebuit sa alerg dimineata doua ore ca sa dau un gram jos de pe mine…
Delicios! Abia astept sa-l pregatesc si eu! Multumesc pentru idee!
O combinatie super delicicoasa!! Imi place la maxim!! Pupici!
Hristos a inviat!!
Ce tortura!! Chiar daca am burta impanata cu dulcegarii, tot mai vreau o feliuta si de la tine 😉 Pupici
Hristos a inviat!
Sunt o mare admiratoare a ta. Delicatesele pe care le postezi ma inspira si ma provoaca in acelasi timp. In semn de multumire iti trimit cadou prima mea postare pe blogul comoridelicioase:)
Vai ce pofta mi-ai facut? Si cum arata??????!!!!!
Adevarat a inviat !!! Tortul arata ffff bine !!!
Arata excelent, Miha. Paste fericit!
Un adevarat deliciu … o sa ma imbolnavesti !!! Arata super super bine !!!
Hristos a inviat!!O mare nebunie de tort!!!
Adevarat a inviat!
Dragu’ de el, iti vine sa-l mananci :))
Mihaela, tortul este absolut delicios! Mi-a placut foarte mult, si nu numai mie! Si nici foarte complicat de facut nu e!
Multumesc!
Ma bucur tare mult ca v-a placut, Aurelia! >:D<
Buna
in imagine nu vad nici o crema de ciocolata , acea crema unde se foloseste ?
Buna Lili.
In reteta am scris asa: „Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata” Fiind crema putina (din 50 g de ciocolata si 100 de frisca nici nu are cum iesi multa :D) blaturile doar se ung cu crema respectiva, deci stratul de crema de ciocolata va fi unul foarte subtire. Daca te uiti cu atentie se vede si acel strat. 😉
Buna!
Spune-mi te rog, ingredientele date cam pentru cate portii ar fi?
Este un tort mic, de 18 cm diametru. Poti face 8 portii bunicele sau vreo 10-12 mai mici 😉
am batut albusurile spuma tare si cand am pus zaharul s-a muita si nici nu s-a mai intarit. De ce oare?Nu trebuia pus zaharul de la inceput in albusuri?
Cred ca e din cauza zaharului. Ai nimerit unul putin mai umed…
Am pregatit acest tort, a fost ff bun. Precizez ca am facut blatul din 3 oua, insa fara praf de copt. Am batut ff bine albusurile la robot, succes total!! Multumesc pentru retete!
Si eu multumesc de aprecieri!