Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort spirala cu nuca si crema de vanilie

Reteta Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort spirala cu nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri nuca macinata
  • un varf lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • 150 g crema de branza

Oricine ma cunoaste stie ca-mi place ciocolata 😀 dar cand vine vorba de nuca si crema de vanilie pot sa spun ca mai am o slabiciune :)) Asa se face ca dupa ce am facut prajitura cu ciocolata alba si bezea cu cacao, galbenusurile ramase si-au gasit locul intr-o minunata crema de vanilie. Pana la reteta de tort cu nuca si crema de vanilie n-a mai fost decat un pas…

Mod de preparare Tort cu nuca si crema de vanilie:

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si cea de migdale le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute. Scoatem blatul din tava si-l punem pe un gratar. Lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune untul taiat bucatele si esenta de vanilie dupa gust.

Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Asamblare Tort cu nuca si crema de vanilie:

Peste blatul racit repartizam crema de vanilie si nivelam. Ochiometric sau cu o rigla impartim si taiem blatul in 4-5 fasii, pe lungime (in functie de cat de inalt vrem sa fie tortul). Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom servi tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel un melc/spirala mai mare.

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si crema de branza si mixam pana devine ferma. Ornam dupa preferinta.

Dintr-o mare greseala am pierdut pozele din timpul prepararii, dar pentru a vedea mai exact cum se asambleaza tortul spirala gasiti poze AICI

Pofta buna! 😉

Tort cu nuca si crema de vanilie

Tort cu blat cu nuca si crema de vanilie

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. Am pregatit acum cativa ani spirala cu ananas,dar si tortul dumneavoastra este mai mult decat tentant.

  2. Arata foarte bine, o idee pentru masa de revelion

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]