Reteta Tort de vanilie cu crema de mascarpone
Ingrediente
- Blat:
- 7 oua
- 7 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri ulei
- 7 linguri faina
- esenta de vanilie
- un varf de lingurita praf de copt
- Crema de mascarpone:
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 2 linguri lapte
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de vanilie
- Pentru insiropat:
- 200 ml lapte
- 3 linguri Nesquik
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra vanilat
- piscoturi
Am facut acest tort de vanilie cu crema de mascarpone pentru ziua unui prieten drag noua, de aceea nu voi avea poza cu sectiunea. Am avut mana libera la prepararea acestui tort, asa ca am ales sa fac un tort usor si nu foarte dulce, cu blat pufos de pandispan si crema fina si pufoasa cu mascarpone.
Mod de preparare Tort de vanilie cu crema de mascarpone:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Cum se face crema de mascarpone:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si esenta de vanilie, mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.
- Daca vi se pare ca e prea moale crema puteti adauga un intaritor de frisca
Asamblare tort de vanilie cu crema de mascarpone:
Tortul il vom asambla in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Blatul racit se taie pe orizontala in 3 felii. Fiecare parte de blat se insiropeaza cu laptele in care am dizolvat cacaoa Nesquik. Impartim crema in doua parti egale si o repartizam intre cele 3 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
A doua zi, tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta cu frisca batuta si piscoturi. La sfarsit se presara putina cacao.
Pofta buna! 😉
Va astept si pe pagina de Facebook pentru mai multe recomandari de torturi si prajituri (AICI)
delicios
Extrem de bun
AM FĂCUT ACEST TORT. ESTE FOARTE BUN. RECOMAND CU DRAG!
multumesc 🙂