Retete de prajituri / Torturi

Tort Trufa de ciocolata

Tort cu ciocolata

Tort Trufa de ciocolata a fost unul dintre torturile cu care am incheiat seria aniversarilor in familie, aniversari incepute in noiembrie 😉 Si cum puteam sa incheiem altfel acest maraton decat cu multa, multa ciocolata? :)))

Tortul nu este deloc sofisticat, se face extrem de simplu si usor, dar cei ce iubesc ciocolata il vor aprecia pana la ultima bucatica. Blat simplu de tort cu cacao si o crema de ciocolata cu mascarpone… ce poate fi mai usor si mai bun de-atat?

Tort cu ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 200 ml lapte condensat (neindulcit)
  • 500 g mascarpone
  • 2 galbenusuri
  • esenta de vanilie dupa gust
  • Pentru insiropat:
  • 1 cana lapte rece
  • 3 linguri cacao Nesquik
  • Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml lapte condensat (neindulcit)
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Pentru decoratiunile de ciocolata:
  • ~100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba

Mod de preparare Tort Trufa de ciocolata:

Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (23 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit, dupa care se taie in 3 felii.

Crema de ciocolata:

Se toarna laptele condensat peste ciocolata rupta bucatele si se pun pe baie de abur pana se topeste ciocolata si compozitia se omogenizeaza. Se adauga cele 2 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Mixand continuu se adauga mascarpone, iar la sfarsit vanilie dupa gust. Se pune la rece pana incepe sa se ingroase.

Crema trufe de ciocolata

Crema de ciocolata pentru ornat se prepara exact la fel, doar ca omitem galbenusurile.

Asamblam tortul pe un platou.

Tort cu ciocolata

Repartizam crema intre blaturile insiropate, pastrand cateva linguri din crema pentru finizat marginea tortului. Dam la rece pana pregatim crema pentru ornat si decoratiunile de ciocolata.

tort cu multa ciocolata

Pentru ornat topim ciocolata pe baie de abur. Punem apoi intr-o punga mai groasa si taiem foarte putin unul dintre colturi. „Desenam” diverse forme pe o bucata de hartie de copt. Punem hartie pe o tava si punem la congelator cateva minute, pana se intareste ciocolata. Ciocolata ramasa se intinde pe o alta bucata de hartie de copt si se intinde in strat uniform. Dam la rece pana se intareste, apoi cu lama incalzita a unui cutit bine ascutit taiem triunghiuri mici ce le vom pune pe marginea tortului.

Ornati dupa preferinta cu crema de ciocolata si decoratiunile de ciocolata.

Pofta buna! 😉

Tort cu crema trufe de ciocolata

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Flori Ecaterina Chelaru says:

    Unde este multă ciocolată, hop și eu! Dar cred că am ajuns prea târziu… ? Felicitări pentru minunăție, Miha! ❤

  2. Felicitari! Arata foarte bine!

  3. Ce de cociolata buna pe aici! Si ma gandesc ce maraton dulce ati avut :))))))

  4. Se poate inlocui cu altceva laptele condensat?

  5. Buna, este prima data cind fac numai din ciocolata ,sper sa fie gustos. Multumesc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]