Reteta Tort Diplomat cu piersici
Ingrediente
- Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri ulei
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie
- un varf de cutit praf de copt
- Pentru crema:
- 1/2 conserva compot de piersici
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 200 ml lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 plic zahar vanilat
- 10 g gelatina
- Pentru ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 g crema de branza
- 1 lingura zahar vanilat
- 1/2 conserva compot de piersici
Desi imi place ciocolata, o felie de tort Diplomat cu piersici ori cu orice alte fructe nu refuz niciodata 🙂 E bun si racoros si merge de minune dupa o masa copioasa. Si cum eu, pentru o vreme va trebui sa uit de ciocolata, cred ca reteta de tort Diplomat va fi prima pe lista cu retete de Paste din acest an 🙂
Pentru reteta de azi am ales sa folosesc piersici din compot, aveam o conserva primita cadou de la prietenii de la Sun Food si oricat m-am gandit la ce s-o folosesc, tot reteta de tort Diplomat a iesit castigatoare 🙂
Mod de preparare Tort Diplomat cu piersici:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, coaja de lamaie si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
In tava (40/28 cm) turnam compozitia pentru blat si nivelam usor. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 15-20 de minute, atat cat blatul sa se rumeneasca usor. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.
- pentru blat se pot folosi si piscoturi
Gelatina se pune la inmuiat in ~50 ml apa rece. Piersicile se taie cubulete si se pun intr-o sita sa se scurga bine de zeama.
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele cate putin, se omogenizeaza si se pune la foc mic, sa fiarba pana incepe sa se ingroase, ca o smantana mai subtire, amestecand continuu. Ca sa fiti siguri ca nu se prinde, desi va dura un pic mai mult, puneti vasul la bain-marine.
Lasam sa se racoreasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Se lasa la racit complet si cand incepe sa se ingroase, se adauga frisca batuta (smantana pentru frisca mixata cu 1 pliculet de zahar vanilat) si piersicile. Dam la rece cateva minute, sa se ingroase putin.
Cum se monteaza tort Diplomat cu piersici:
Din blatul racit decupam doua cercuri de 18-20 cm diametru.
- in cazul in care nu doriti sa aveti pierderi, coaceti 2 blaturi in tava in care veti asambla acest tort Diplomat
- „pierderile” pot fi folosite la un desert la pahar
Intr-o tava cu inel detasabil, tapetata cu folie alimentara, punem un strat de piersici taiate felii. Turnam jumatate din crema, unul din blaturi, restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat.
- blaturile se pot insiropa cu zeama de la compot
Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. A doua zi tortul Diplomat se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca batuta.
Pentru ornat:
Mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si crema de branza si mixam pana frisca devine pufoasa si ferma.
Va provoc si pe voi sa incercati acest tort Diplomat cu piersici. Promit ca o sa va placa! 😉
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
Se poate numi oricum.in nici un caz TORT DIPLOMAT.
Daca zici tu…
Foarte bun, mi-a iesit foarte bine