Inghetata / Retete de prajituri / Torturi

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Vara, cand e foarte cald afara, ce poate fi mai bun decat o portie de inghetata de casa?

Dar cei ce-si aniverseaza ziua in lunile de vara n-ar fi oare incantati de-un tort de inghetata? Ce ziceti? 😉

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 150 g biscuiti Petit Beurre
  • 75 g unt
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • Pentru inghetata de caramel:
  • 450 g dulce de leche (lapte condensat caramelizat)
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • Pentru inghetata de vanilie:
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 200 ml lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie, zahar vanilat sau esenta de vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie:

Blat de biscuiti:

Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri.

Rasturnam intr-o tava (23 cm diametru) cu inel detasabil si tasam foarte bine pana obtinem un strat compact de biscuiti. Fundul unui pahar este perfect pentru aceasta operatiune.

Inghetata de caramel:

Amestecati intr-un castron dulce de leche cu smantana pentru frisca. Turnati compozitia in vasul masinii de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Se proceseaza pana compozitia capata consistenta.

In cazul in care nu aveti masina de inghetata, mixati smantana pentru frisca pana devine pufoasa. Se pune apoi treptat peste dulce de leche, amestecand usor. Se pune intr-o caserola si se da la congelator pana se intareste.

  • Pentru un plus de savoare adaugati in inghetata o piscatura de sare de mare. Deliciu! 😉

Punem inghetata in tava, peste blatul de biscuiti si dam la congelator.

Inghetata de vanilie:

Galbenusurile, semintele de la pastaia de vanilie si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie si se fierbe compozitia pana se infierbanta foarte bine si incepe sa se ingroase. Compozitia va ramane ca o pelicula pe lingura. Se da deoparte si se lasa la racit.

Crema racita foarte bine se toarna in vasul masinii de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Se proceseaza pana compozitia capata consistenta.

Inghetata de vanilie se toarna in tava peste inghetata de caramel si se da la congelator pentru cateva ore, pana tortul de inghetata este gata.

Tortul se poate orna cu ciocolata, cu frisca sau cu fructe, in functie de preferinta, chef sau eveniment 🙂

Pofta buna! 😉

Inghetata de casa cu caramel

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Inghetata de vanilie cu sos de capsuni

Inghetata de vanilie cu sos de capsuni

Pe toata perioada verii (si nu numai 😉 ) vasul masinii de inghetata isi are locul bine stabilit in congelator. E mereu pregatit pentru inca o tura de inghetata de casa, pentru ca oricate dulciuri fel de fel as face, daca nu savuram in tihna si-o inghetata parca nu-i destul […]

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Mod de preparare Inghetata de casa cu Dulce de Leche: Cel mai simplu ar fi daca ati gasi de cumparat Dulce de Leche. Daca nu, il puteti prepara acasa dintr-o cutie de lapte condensat indulcit, dupa cum am aratat AICI Se poate prepara cu cateva zile inainte si se foloseste […]

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Inghetata de vanilie – reteta de baza: Galbenusurile, semintele de la pastaia de vanilie si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie si se fierbe compozitia pana se infierbanta […]

Inghetata de ciocolata alba cu lamaie

Inghetata de ciocolata alba cu lamaie

Mod de preparare Inghetata de ciocolata alba cu lamaie: Ciocolata rupta bucatele, peste care am turnat jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca, se pune la foc mic sau la baine-marie si se topeste, fara a da in clocot. Turnam restul de smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece. […]