Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema mascarpone

Tort cu crema de mascarpone

Hristos a inviat!

Sper ca acest Paste v-a gasit sanatosi si Iepurasul a venit cu multe cadouri 🙂 Va doresc sa petreceti frumos in continuare si va multumesc din inima de urarile ce mi le-ati facut cu ocazia acestor sarbatori pascale. N-am apucat sa va raspund la fiecare in parte, dar am trimis gandul bun catre fiecare.

Acest tort cu nuca si crema mascarpone este unul dintre torturile ce le-am facut pentru masa de Paste. Am facut portii mici de dulciuri, sa pot satisface toate preferintele 🙂

Tort cu crema de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura zahar vanilat
  • Pentru nucile caramelizate:
  • 100 g zahar
  • 100 g miez de nuca
  • Pentru crema:
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 intaritor de frisca
  • 1 lingura zahar vanilat
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 50 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1 lingura esenta de rom

Mod de preparare Tort cu nuca si crema mascarpone:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Incorporam galbenusurile amestecate cu ulei, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Se va face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga  nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Crema de mascarpone:

Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.

Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi incorporam frisca batuta si nucile caramelizate.

  • Pastram o parte din nucile caramelizate pentru decor.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, lasam sa se raceasca, apoi dam la rece pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa si ciocolatoasa.

Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.

Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate puse deoparte.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

37 Comentarii

  1. Foarte frumos tort!

  2. foarte frumos tortul! imi place combinatia din crema!

  3. Superbe ce gâteau j’adore la mascarpone, il doit être delicieux!

    Bisous

  4. Adevarat a Inviat!!! Tortul arata excelent!!!!

  5. Hristos a inviat , Miha !
    Minunat tort … ca deobicei .

  6. Hristos a Inviat!o combinatie perfecta.

  7. Nemes Andra says:

    Hristos a inviat!

    Pentru o tava cu diametrul de 26cm, trebuie triplate cantitatile?
    Am facut cu ocazia Pastelui prajitura cu piscoturi si mascarpone.E un deliciu.
    Multumesc anticipat,
    Andra

  8. Andra, cred ca doar dublate e suficient. 🙂

    • Nu est suficient, pt o tava de 26 cm trebuie minim 10 oua pt a avea 3 blaturi de grosimea celor din poza.Din 6 oua nu iese mai nimic.Eu nu stiu cum din 3 oua a iesit un blata asa inalt incat sa-l poti taia in 3…

      • Oana, eu te asigur ca din 3 oua iti iese un blat de 18 cm diametru, suficient de inalt incat sa fie taiat in 3.
        Valabil si pentru cel de 26 cm.
        Daca albusurile sunt batute foarte bine, apoi restul ingredientelor incorporate corect te asigur ca iese exact ca cel din poza

        • Buna seara. Imi place acest tort si imi doresc sa-l fac saptamana asta. De aceea vin cu o rugaminte la d-voastra sa-mi explicati mai pe intelesul meu ( cam curios , nu ? ) cum este treaba cu aceste creme.deci crema cu frisca si mascarpone si cea cu ciocolata. Ok, dar care crema o folosesc intai ? Sau…sorry dar sunt cam greu de cap. Va multumesc din inima ptr un raspuns.O seara buna,

          • Buna,
            Cu crema de ciocolata vom unge primul si al doilea blat (ca si cum ai unge o felie de paine cu unt 😀 ). Daca vrei o cantitate mai generoasa de crema de ciocolata poti mari cantitatile. Dupa aceasta operatiune punem cate un strat de crema cu mascarpone.
            Daca mai ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii 🙂

          • Buna seara . Multumesc mult ptr. informatie. Sper sa iasa ceva bun.Retetele sunt exceptionale.

  9. Nuca si mascarpone…. Vreai sa ma faci sa lesin? Eu is la dieta!!!! Nuu, eu nu tre sa deschid pagina blogului tau… hahahah, ma ucizi altfel… :))))

  10. Nemes Andra says:

    Multumesc mult.
    Am sa revin cu impresii dupa ce-l fac.

  11. Am doar mascarpone, ca nucile costa un sac de bani, nu-mi vine sa maninc… Dar daca tot e gata tortuletul, servesc si eu de la tine… virtual, mi-ar ajunge vreo jumatate din el… Acum, ma enervezi rau de tot, cum poti sa maninci atitea bunatati dulci si sa nu te ingrasi, ca eu a trebuit sa alerg dimineata doua ore ca sa dau un gram jos de pe mine…

  12. Delicios! Abia astept sa-l pregatesc si eu! Multumesc pentru idee!

  13. O combinatie super delicicoasa!! Imi place la maxim!! Pupici!

  14. Hristos a inviat!!

    Ce tortura!! Chiar daca am burta impanata cu dulcegarii, tot mai vreau o feliuta si de la tine 😉 Pupici

  15. Hristos a inviat!
    Sunt o mare admiratoare a ta. Delicatesele pe care le postezi ma inspira si ma provoaca in acelasi timp. In semn de multumire iti trimit cadou prima mea postare pe blogul comoridelicioase:)

  16. Vai ce pofta mi-ai facut? Si cum arata??????!!!!!

  17. Adevarat a inviat !!! Tortul arata ffff bine !!!

  18. Arata excelent, Miha. Paste fericit!

  19. Un adevarat deliciu … o sa ma imbolnavesti !!! Arata super super bine !!!

  20. Hristos a inviat!!O mare nebunie de tort!!!

  21. Adevarat a inviat!
    Dragu’ de el, iti vine sa-l mananci :))

  22. Mihaela, tortul este absolut delicios! Mi-a placut foarte mult, si nu numai mie! Si nici foarte complicat de facut nu e!
    Multumesc!

  23. Buna
    in imagine nu vad nici o crema de ciocolata , acea crema unde se foloseste ?

    • Buna Lili.
      In reteta am scris asa: „Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata” Fiind crema putina (din 50 g de ciocolata si 100 de frisca nici nu are cum iesi multa :D) blaturile doar se ung cu crema respectiva, deci stratul de crema de ciocolata va fi unul foarte subtire. Daca te uiti cu atentie se vede si acel strat. 😉

  24. Buna!
    Spune-mi te rog, ingredientele date cam pentru cate portii ar fi?

  25. am batut albusurile spuma tare si cand am pus zaharul s-a muita si nici nu s-a mai intarit. De ce oare?Nu trebuia pus zaharul de la inceput in albusuri?

  26. Am pregatit acest tort, a fost ff bun. Precizez ca am facut blatul din 3 oua, insa fara praf de copt. Am batut ff bine albusurile la robot, succes total!! Multumesc pentru retete!

Dă-i un răspuns lui nadina73 Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]