Asa cum va spuneam la reteta Tort cu 2 feluri de ciocolata, am tot avut in ultima vreme diverse aniversari. Una dintre ele a fost a mea si cum „cine imparte parte-si face” am facut un tort fix pe gustul meu, cu crema de mascarpone cu Dulce de Leche, blat cu cacao si la sfarsit si putina ciocolata. Sa fie! 😀 Ca s-a nimerit sa fie si pe gustul invitatilor, asta e o alta poveste. O poveste care m-a bucurat mult de tot! 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 300 g faina
- 150 g zahar (pudra)
- 50 g cacao
- 1 praf de copt
- 400 g iaurt (3.5 % grasime)
- 3 oua
- 100 ml ulei
- esenta de rom
- Pentru crema:
- 400 g Dulce de Leche (clic pe link sa vezi cum se prepara)
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata
- ~100 ml smantana pentru frisca
- Pentru decor tort:
- 100 g ciocolata amaruie
- 50 g ciocolata alba
Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche:
Blat:
Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.
Compozitia se imparte in 4 parti si se coc 4 blaturi subtiri intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.
Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.
Crema:
Intr-un castron amestecam Dulce de Leche cu mascarpone. Separat mixam smantana pentru frisca pana capata consistenta, adaugam zaharul pudra si zaharul vanilat si mixam pana frisca este pufoasa. Amestecam frisca batuta in crema de mascarpone cu Dulce de Leche, mixand bine pana la omogenizare.
Crema pare destul de moale si chair am fost tentata sa pun niste gelatina, dar numai cine nu risca nu castiga :)))) Toata „umezeala” a fost absorbita de blat si crema a fost perfecta.
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, montam tortul. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre cele 4 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pana a doua zi.
Decor:
Topiti cele 2 feluri de ciocolata pe baie de aburi.
Se masoara fasii de hartie de copt, 2 lungi si 2 late cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se „deseneaza” fasia cu ciocolata, dupa plac.
Cu grija se lipeste hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.
Pentru glazura se topeste ciocolata pe baie de aburi. Amestecand continuu se toarna smantana pentru frisca, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita.
Tortul se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Invalid Displayed Gallery
La multi ani si la multe retete delicioase,doamna Miha!
Din suflet multumesc!
Mamma mia ! O sa incerc si eu 😀
Nu ati insiropat foile. Nu este nevoie?
Foile au o textura usor umeda, ca de negresa. Am considerat ca nu mai necesita insiropare intrucat se mai inmoaie si de la crema.
Foc mediu la un cuptor electric inseamna 160 de grade?
Foc mediu inseamna 180 grade. Daca folosesti ventilatia mai scazi 20 grade