Nu e musai sa am un motiv ca sa fac tort, dar daca a fost 8 martie atunci a fost unul numa’ bun si tare bine intemeiat 😉
Nu e vorba ca celorlalti ce au mancat din acest tort nu le-ar fi placut, dimpotriva… dar daca tot a fost pentru mine, am zis ca un tort de ciocolata cu crema caramel va fi sigur pe gustul meu 😉 :))
Ingrediente
- Blat:
- 150 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte condensat neindulcit
- 3 oua
- 100 g zahar
- 150 g faina
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema caramel:
- 200 g zahar
- 400 ml smantana pentru frisca
- 100 g unt
- 250 g mascarpone
- 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru glazura de ciocolata:
- 50 g ciocolata
- lapte condensat neindulcit
Mod de preparare Tort de ciocolata cu crema caramel:
Blat:
Topim foc mic (sau la baine marie) ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, uleiul si laptele condensat. Amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.
In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, in 2 reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Impartim compozitia in 2 parti egale si coacem 2 blaturi intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar, le lasam la racit, apoi le taiem in doua. Vom avea stfel 4 felii de blat.
Crema caramel cu mascarpone:
Zaharul se caramelizeaza. Se da deoparte si turnam 200 ml frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, si fierbem compozitia pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.
In caramelul bine racit punem mascarponele si mixam energic. Separat mixam restul de smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema caramel cu mascarpone. Adaugati intaritorul de frisca doar daca vi se pare ca e prea moale crema (asa cum mi s-a parut mie 😉 :)) )
Crema se imparte in 4 parti, apoi asamblam tortul in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Invelim bine in folie si dam la rece. Crema ramasa se pune intr-un vas cu capac si se patreaza la frigider pana a doua zi cand vom rasturan tortul pe platou si-l vom orna cu ciocolata.
Pentru glazura se topeste ciocolata, apoi se toarna lapte condensat putin cate putin pana glazura ajunge la consistenta dorita.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Invalid Displayed Gallery
imi vine sa il mananc din poze
😉
Multumesc!
Vai, dar arata senzational. Eu si familia mea suntem mari fani ciocolata si trebuie sa incerc neaparat aceasta reteta. Ador mai ales felul in care l-ai decorat. Simplu, dar de efect cu ciocolata care se scurge si fulgii de cioco de pe centru. Trebuie sa ai si ochi artistic, nu doar fler la prajiturit. Felicitari pentru reteta minunata!
Multumesc frumos Iulia!
O reteta de neiertat:)divin!
Urgent, am nevoie de ajutor!! Acum am facut caramelul dar, zapacita, am pus untul in caramel imediat dupa ce am adaugat si frisca lichida, nu cand se ingroasa caramelul. Si ideea e ca nu mi s-a mai ingrosat!! Eu cred ca am lasat suficient pe foc…Este destul de subtire. Ce e de facut? Diseara am musafiri si tortul meu mai are pana la final. Sa pun iarasi pe foc caramelul? Intaritorul de frisca e suficient cat sa ingroase caramelul? Help!!
Multumesc!!
Caramelul se mai intareste dupa ce se raceste foarte bine. Eu zic sa-l lasi sa se raceasca si in functie de cum va fi vezi care va fi pasul urmator 😉
Ok. astept..Merci mult! Incepe parca sa capete alta consistenta,…vad apoi ce si cum….
Excelent tortul! Are un gust fantastic, ne-a cucerit pe toti! Ti-as trimite poze dar nu stiu cum..:)) Multumim din suflet pt aceasta reteta!
Ma bucur tare mult ca a fost pe placul vostru!
Poze imi poti trimite pe mail sau pe pagina de FB. Daca esti de acord le pot atasa la aceasta postare
Doar 3 ouă la un tort așa înalt,? Ce dimensiune are tava? Mulțumesc.
da, am citit mai cu atentie, 18 cm are tava
Doar 3 oua la un tort asa inalt si mare ?
V-am trimis pozele pe FB….Dupca cum spuneam si in mesaj, voi repeta tortul si pt ziua mea…e cum nu se poate mai bun! Aaa…plus ca am dat reteta, respectiv link-ul la cateva prietene care au fost atrase de poze…
De ce trebuie sa intoarcem tortul?
pentru ca asa e mai usor de scos din tava si de scos folia 🙂
Aha,am inteles.eu de obicei il asamblez direct in forma de copt si de aceea intrebam.
L-am facut astazi,maine il devoram,pare delicios.pt crema nu am avut nevoie de intaritor a iesit foarte bine.
O intrebare legata de blat,a iesit sfaramicios,mi s-a si rupt dupa ce l-am tait(l-am dres eu).intrebarea e :asa trebuie sa iasa sau am gresit eu pe undeva?
probabil ca l-ai tinut un pic mai mult la cuptor
Probabil☺ l-am lasat pe sot sa il pazeasca ca adormeam bebelina!a venit el cu tava la mine sa vad,dar cred ca era prea tarziu!!!
L-am facut este delicios!am avut invitati si l-au laudat.
Crema este absolut delicioasa si se potriveste f bine cu blatul.se simte ciocolata din blat,este f bun.o sa il refac deoarece nu a mai ramas bucatica din el.
Data viitoare il fac fara glazura ca sa savurez mai bine crema delicioasa.
Multumesc de reteta!o sa mai fac din retetele tale.
si eu multumesc!
puteti sa-mi spuneti de ce inaltime iese tortul??vreau sa- fac de ziua fetitei mele,in forma de pupusha cu rochie,si am nvoie de un tort inalt..multumesc mult
n-as putea sa-ti spun exact, undeva la 15-20 cm… cred!
Nu trebuie si gelatina la crema ca sa nu avem emotii ca va curge?
Daca va iesi mai moale un intaritor de frisca ar trebui sa fie de ajuns.
Crema se mai intareste stand la rece, umezeala va fi absorbita de blat… Dar daca vrei neaparat, poti pune si gelatina 😉
Sotul meu este innebunit dupa caramel,si cred ca tortul acesta Este Ideal pt El.Dar am o problema.Nu stiu de unde sa cumpar lapte condensat neindulcit!
Precizez ca locuim in Italia.Avem magazine cu specific romanesc,dar gasesc numai lapte condensat dulce.Ce Pot sa fac?!
Poti inlocui cu smantana pentru frisca (frisca lichida)
Nu se insiropeaza blatul? Nu vreau sa fie uscat imi plac prajitutile insiropate aromate.
blatul este foarte moale si fraged, din punctul meu de vedere nu trebuie insiropat. Dar il poti insiropa daca asa iti place 🙂
Se poate face si cu blat cumparat din comert si eu sa fac crema?dar cred ca nu are acelasi gust,multumesc
Se poate face si cu blat cumparat, dar cu siguranta nu va avea acelasi gust 🙂
cate kg are tortul
?
Aletta, nu-ti pot raspunde cu exactitate pentru ca nu am cantarit niciodata. Cu aproximatie, cred ca vreo 2 kg
Multumesc. te pup
Buna. Am făcut si eu tortul…. concluzia : delicios. Însă am o întrebare glazura de ciocolata trebuie lăsată sa se răcească înainte de a o pune pe tort. Eu am pus-o cum am luat-o de pe foc si ni a ieșit tocmai bine?!?!
Pentru glazura banuiesc ca ai pus ciocolata cu laptele la topit. Nu este gresit, doar ca trebuia sa o lasa sa se raceasca. Data viioare topeste ciocolata (pe baie de aburi sau la microunde) apoi adauga laptele (sau frisca lichida) putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita de tine. In acest fel, pana ajunge la consistenta numai bine se si raceste 😉
Ma bucur mult ca ti-a placut!
Bună ziua. Pentru un tort cu diametru de 22 cm ar trebui sa dublez cantitatea? Mulțumesc?
cred ca e ok inca o jumatate de portie 🙂