Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche

Tort cu mascarpone, dulce de leche si ciocolata

Asa cum va spuneam la reteta Tort cu 2 feluri de ciocolata, am tot avut in ultima vreme diverse aniversari. Una dintre ele a fost a mea si cum „cine imparte parte-si face” am facut un tort fix pe gustul meu, cu crema de mascarpone cu Dulce de Leche, blat cu cacao si la sfarsit si putina ciocolata. Sa fie! 😀  Ca s-a nimerit sa fie si pe gustul invitatilor, asta e o alta poveste. O poveste care m-a bucurat mult de tot! 😉

Tort cu mascarpone, dulce de leche si ciocolata

tort cu ciocolata si dulce de leche

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 300 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 400 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 400 g Dulce de Leche (clic pe link sa vezi cum se prepara)
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata
  • ~100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru decor tort:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g ciocolata alba

Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche:

Blat:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se imparte in 4 parti si se coc 4 blaturi subtiri intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Intr-un castron amestecam Dulce de Leche cu mascarpone. Separat mixam smantana pentru frisca pana capata consistenta, adaugam zaharul pudra si zaharul vanilat si mixam pana frisca este pufoasa. Amestecam frisca batuta in crema de mascarpone cu Dulce de Leche, mixand bine pana la omogenizare.

Crema pare destul de moale si chair am fost tentata sa pun niste gelatina, dar numai cine nu risca nu castiga :)))) Toata „umezeala” a fost absorbita de blat si crema a fost perfecta.

In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, montam tortul. Impartim crema in 3 parti si o repartizam intre cele 4 blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pana a doua zi.

Decor:

Topiti cele 2 feluri de ciocolata pe baie de aburi.

Se masoara fasii de hartie de copt, 2 lungi si  2 late cat marginea tortului. Se pune ciocolata topita intr-un posh la care s-a atasat un varf rotund si subtire si se „deseneaza” fasia cu ciocolata, dupa plac.

Cu grija se lipeste hartia de copt in jurul tortului si se da la rece cateva minute, pana se intareste ciocolata, apoi cu grija se inlatura hartia de copt.

Pentru glazura se topeste ciocolata pe baie de aburi. Amestecand continuu se toarna smantana pentru frisca, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita.

Tortul se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. La multi ani si la multe retete delicioase,doamna Miha!

  2. Mamma mia ! O sa incerc si eu 😀

  3. Nu ati insiropat foile. Nu este nevoie?

  4. Danut R. says:

    Foc mediu la un cuptor electric inseamna 160 de grade?

Lasă un răspuns la Danut R. Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]