Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ciocolata si bezea

Tort cu ciocolata si blat de bezea
Aceasta este cea de-a 2-a reteta culinara cu care voi participa la concursul organizat de Laura Laurentiu. Daca prima reteta, preluata de pe site-ul Laurei, asa cum prevede regulamentul, a fost cu nuca de cocos, aceasta nu putea fi decat cu ciocolata. Evident, as spune!!! :)))

Blat pufos de pandispan cu cacao, blat crocant de bezea, crema de frisca si nuca, ciocolata… Stiu, are un car de calorii… dar nu-i poti rezista. :)))

Tort cu ciocolata si blat de bezea

Felie tort cu ciocolata si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat de cacao:
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru blat de bezea:
  • 200 g zahar
  • 250 g albus (~6 albusuri)
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 5 linguri nuca macinata
  • esenta de vanilie
  • 2 plicuri intaritor de frisca
  • Pentru decor vom folosi:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 intaritoare de frisca
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt
  • 50 ml lapte
  • 1 fasie de punga de ambalat (din aceea cu buline :))) nu stiu exact cum ii zice)

Mod de preparare Tort cu ciocolata si bezea:

Blat:

Punem cacaoa intr-un vas si turnam apa clocotita, amestecand continuu. Amestecam pana dispar toate cocoloasele si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit (in cateva reprize) bezeaua.

Cum se prepara blatul de tort cu cacao

Turnam compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Lovim apoi cu palma in masa de cateva ori, sa eliminam excesul de aer din compozitie si dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Blat de bezea:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa si face turturi.

Cum se prepara bezeaua

Se adauga si esenta de vanilie. Turnam bezeaua intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Il scoatem cu atentie pe un gratar si-l lasam la racit.

  • Blatul trebuie sa fie uscat, nu copt. Cand este gata suna a gol atunci cand il lovim cu degetul.

Crema:

Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, cu basicute mici deasupra. 🙂 Se adauga zaharul pudra si intaritorul si se mixeaza pana se intareste.

  • Atentie, nu insistati cu mixarea, riscati sa se „taie”.

Adaugam nuca macinata si amestecam usor cu o spatula.

Crema de frisca pentru tort

Dam la rece pana in momentul asamblarii.

Blatul de bezea il vom unge pe ambele parti cu cate un strat de ciocolata, pentru a-si pastra textura crocanta. Si pentru un gust intens de ciocolata, evident. :)))

Blat de bezea cu ciocolata

Vom folosi:

200 g ciocolata amaruie
60 g unt
4 linguri lapte

Ciocolata o topim pe baie de aburi impreuna cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit. Ungem cu jumatate din cantitate o parte a blatului de bezea si dam cateva minute la congelator, pana se intareste. Il intoarcem pe partea cealalta si ungem cu restul de ciocolata si dam din nou la congelator pana se intareste.

Blatul de pandispan racit il taiem in 2. Fiecare parte o insiropam usor cu sirop de zahar, apa si coniac.

Blat de cacao pentru tort cu ciocolata

Punem primul blat pe un platou, turnam jumatate din cantitatea de crema de frisca, acoperim cu blatul de bezea uns cu ciocolata, cealalta jumate din crema de frisca si blatul al 2-lea de cacao. Dam la rece pana pregatim frisca pentru ornat si banda de ciocolata.

Banda de ciocolata am facut-o dupa modelul Lissei. E o idee excelenta! Voi spune de-acum adio marginilor de tort rau finisate sau neregulate. :)))

Decor:

Smantana foarte rece se bate cu mixerul la viteza mica pana se face ca o spuma, asa cum am procedat si la prepararea cremei. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si intaritorul. Se mixeaza pana se intareste. Cu jumatate din cantitate vom unge tortul, cu restul vom orna. Dupa preferinta si mai ales pricepere. :))

Ciocolata o topim pe baie de aburi cu untul si laptele. Omogenizam si lasam la racit.

Pe fasia de punga de ambalat, taiata dupa dimensiunea tortului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Lasam putin sa se intareasca, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului. Dam din nou la rece, cat sa se intaresca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan.

Ornare tort cu ciocolata si bezea

Uhahaaa…cat am scris. Am muncit mai mult la scris decat la facut tortul. :))) Nu este greu de facut, doar ca necesita timp si putina rabdare la dezlipit fasia de ceolofan. :)))

  • Merge facut si intr-o tava mai mare, mie mi-a iesit foarte inalt.

Felie de tort cu ciocolata si bezea

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

64 Comentarii

  1. Vaya lujo de tarta, maravillosa. Saludos

  2. Anonymous says:

    pffff, cred ca e super delicos tortul. Eu sunt mare fan al torturilor, as manca non stop, doar ca e o problema kg…. super ingenioasa idea cu celofanul, chiar ma gandeam cum ai facut :)))este un tort de 5 stele :*

  3. o idee geniala cu folia aceea!

  4. Un tort la care nu pot sa refuz o feliuta! arata foarte bine! Imi place idea cu ciocolata pe margine! O seara placuta!

  5. Mamaaaaaaa,ce bine arata!Super.Vreau si eu.

  6. M_am prezentat la o feliuta, gata… m-am indulcit, pot dormi satisfacuta… Trebuie sa incerc si eu, varianta asta cu ciucalata topita pe punga cu gaurele…(as spune pocnitori, dar suna urit …hi, hi…=

  7. 8-> super!
    zi-mi, te rog, folia aceea nu o ungem cu nimic? asezam ciocolata pe uscat si se va deslipi pur si simplu dupa ce se raceste?

  8. Bafta! Arata super

  9. Cred ca e delicios !! Bafta . Arata taaaare bine.. Pupici

  10. Anonymous says:

    Miha, mai exact cate oua inseamna ”250 gr albus”? Cu aproximatie…Multumesc!

  11. Multumesc Jose Manuel! 🙂

  12. Anonim, cred ca avem aceeasi pasiune. :)))
    Ideea ii apartine Lissei, nu mie.

  13. Oana, multumesc!
    Asa cum ziceam, ideea ii apartine Lissei. Am adoptat-o pentru ca mi-a placut si mie f mult. 🙂

  14. Adela, multumesc!
    O saptamana minunata sa ai! :*

  15. KaBea, multumesc tare mult. Ma bucur ca ti-a placut! 😉

  16. Cuscra… pocnitori… da da… =)) =))

    Te astept si azi la o feliuta, sa iti mearga bine toata saptamana. :)) Pup!

  17. Junona, nu se unge cu nimic folia. Trebuie doar sa folosesti ciocolata amaruie si sa lasa la frigider sa se intareasca bine. Apoi, asa cum ziceam si in postare, cu rabdare, incet incet dezlipesti folia. 😉

  18. Antonina, multumesc draga mea! Te pup! :*

  19. Anonim… un ou de marime medie are 65 g ( cu tot cu coaja). Din care albus 40 g si galbenus 15 g.

    Asta inseamna cam 6 albusuri. 🙂

  20. dai si mie o felie?
    bafta mare

  21. Super tort!!! Nu-ti cer pentru ca esti cam departe :D. Mi-a placut si mie ideea Lissei.
    Bafta multa! O saptamana frumoasa!

  22. Arata foarte bine

  23. Arata suuuuuuuuuuuuuuuper.

  24. Anonymous says:

    conform asteptarilor: SENZATIONAL! o sa-l execut negresit, nu pare dificil deloc. si inca ceva: felicitari pt textul atat de bine explicat, e cea mai bine explicata reteta din punctul meu de vedere ( fac referire la toate blogurile)

  25. Dai si tu o felie? Sau am ajuns prea tarziu?

  26. Super ideea!Felicitari!

  27. Salut!
    Cam cat timp ai tinut bezeaua la „uscat”?Usa cuptorului era deschisa sau intredeschisa ?
    Multumesc mult!

  28. aoleu…ploua pe tastatura mea….arata delicios.

  29. Alice, dau fata draga.. cum sa nu? Deocamdata virtual. :)) Pup!

  30. Ancuta, multumesc! La fel si tie! :*

  31. Multumesc Bianka! 🙂

  32. Multumesc Laurici! Pupici cu lipici! :*

  33. Anonim, multumesc mult de laude si aprecieri. :*

  34. Dau Minoki, dau…virtual. :)))

  35. Multumesc Licuta! :*

  36. Andra, am pus tava in cuptor, la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Cred ca vreo 4 ore l-am tinut acolo.

    Stiu, pare mult…dar il pui acolo si uiti de el… :))

  37. Oana, ai groja sa nu strici tastatura. :))) Pupici si multumesc! :*

  38. Anonymous says:

    Mi se par dementiale torturile tale, insa mi-as dori sa fii mai „generoasa” cu detaliile. O zi buna!

  39. Anonim, multumesc.

    Detalii referitoare la ce? Intotdeauna am incercat sa fiu cat mai explicita. Daca ceva mi-a scapat nu ma supar daca cineva ma intreaba sau imi atrage atentia.

    Sunt aici pentru oricine, sa rezolvam orice nelamurire. 🙂

  40. Anonymous says:

    Nu era chiar un repros. Si ma refeream asa, in general. Mi se intampla sa citesc diverse retete pentru tort si sa nu-mi fie foarte clar, dar nici nu am intrebat pana acum, caci nu am avut timp sa ma apuc sa fac ceva dulce 😀

  41. Oricand voi raspunde la orice nelamurire apare. Orice comentariu de la voi ma ajuta sa imbunatatesc o reteta. Chiar daca mie mi se pare ca „vorbesc” cam mult totusi, :))) voi adauga in reteta orice precizare ce se cere facuta.

    O zi frumoasa!

  42. ce idee nastrusnica pentru decorare ! esti grozava!

  43. Am ajuns prea tarziu,oricum toate complimentele sant scrise…pot sa-ti urez doar din inima BAFTA la concurs!!!!
    O saptamana minunata sa ai!!!

  44. Ce idee buna de decorat tortul!

  45. Premiul I, nici nu se putea altfel, tortul tau arata de milioaneeeeeeee, felicitari!

  46. Multumesc Laura! :* Inca sunt emotionata, nu mi-am revenit! :)))

  47. Petronele, multumesc din suflet! Urarile tale mi-au adus noroc! Te pup! :*

  48. Pansy, multumesc! Ideea nu-mi apartine, dar e grozava. 😉 Pupici!

  49. Bucate apetisante, multumesc! 🙂

  50. Multumesc de urare Miha, mi-ai luat-o inainte, Si tie din inima felicitari pentru premiu. Pup!

  51. Multumesc de urare Miha, mi-ai luat-o inainte, Si tie din inima felicitari pentru premiu. Pup!

  52. Multumesc Sara! :*

  53. Anonymous says:

    Ai dovedit Indeminare mare de tot cu Schoko Folia.
    Si eu am turnat pe asa o Folie si stiu cum se lucreazä. Compliment

  54. Felicitari Mihaela !! la cat mai multe premii ! pupici

  55. Felicitari Mihaela! Ma bucur pt voi! 🙂

  56. Este super bestial. Cumnatul meu care vine in vizita cu sora mea , ne rugase sa facem o prajitura cu bezea, si am cautat sa vad ce arata mai bine, si asa am decis sa facem acest tort. Este superb. Multumim. O sa il fac impreuna cu sotia de Craciun.

  57. Miha, m-ai innebunit cu marginea tortului, arata fantastic! Cum D-zeu va vin ideile astea fetelor nu pot sa imi dau seama, dar tot invat chiar daca nu mai sunt atat de tinara ca voi…Pupici.

  58. Suteu Anemarie says:

    Tortul arată excepțional!
    Ce marcă de ciocolată ați folosit pentru decorarea tortului?
    Mulțumesc

    • Multumesc Anemarie
      Nu mai stiu exact ce marca de ciocolata am folosit, tortul e facut cu mai multa vreme in urma. Important e sa fie o ciocolata amaruie sau de menaj, de buna calitate. In momentul de fata eu folosesc ciocolata de menaj de la Lidl, este foarte buna, atat calitativ cat si ca pret 😉

  59. Suteu Anemarie says:

    Mulțumesc frumos pentru răspuns!
    Eu m-am ferit la decoratiuni de cea de menaj….nu știu de ce…Folosesc,tot de la Lidl ciocolata amaruie din gama lor;dar nu se comportă chiar cum mi-aș dori.

  60. Blatul de bezea pot sa-l fac cu o zi inainte?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]