Retete de prajituri / Torturi

Tort cu spuma de ciocolata

Tort cu bezea de ciocolata

Eiiii dragilor… am lipsit, dar sa stiti ca lipsa e motivata. Am fost sa vad rasaritul! :))))

Rasarit de soare la mare

Una peste alta, daca v-au lipsit retetele mele iata ca n-am venit cu mana goala, ci cu o reteta de tort, un tort absolut delicios, un tort ce face parte din colectia de amintiri de dinainte de vacanta 😉

V-am povestit la tortul cu bezea si piersici cat de incantata am fost de nebunia de arome si texturi, unul din cele mai bune torturi mancate vreodata. Dar ciocoholicul din mine nu mi-a dat pace si m-a tot presat cu intrebarea…dar cu ciocolata oare cum o fi? 😀 Si iata ce-a iesit!

Tort cu bezea de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru spuma de ciocolata:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ciocolata tocata marunt
  • Pentru ornat:
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 3 linguri zahar

Mod de preparare Tort cu spuma de ciocolata:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Caramel:

Se caramelizeaza zaharul, apoi “se tapeteaza” vasul cu caramelul obtinut. Vasul va trebui sa aiba acelasi diametru ca si tava in care am copt blatul, 18 cm in cazul de fata.

Spuma de ciocolata:

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, spuma ce face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Adaugam ciocolata tocata marunt si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Tort cu bezea de ciocolata

Se toarna spuma de ciocolata in vasul cu caramel. Se pune vasul in altul cu diametru mai mare, plin cam pe jumatate cu apa. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, vom face testul cu scobitoarea. Deschidem usa cuptorului si lasam sa se raceasca in cuptor.

Dupa ce s-a racit punem blatul deasupra, acoperim vasul cu un platou si cu o miscare ferma rasturnam tortul pe platou.

  • Atentie la caramelul care se scurge.

Decor:

Mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Adaugam smantana si mixam pana obtinem o crema ferma.

Imbracam tortul in crema si dam la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort cu spuma de ciocolata si frisca

Felie de tort cu spuma de ciocolata

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Crema de ciocolata alba

Crema de ciocolata alba

Nu o singura data v-am recomandat aceasta crema de ciocolata alba. Si asta pentru ca este cea mai simpla si mai buna crema de ciocolata, aproape ca o mananci cu lingura inainte de a ajunge pe un blat de tort cu vanilie ori un blat de tort cu cacao ori […]

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]