Nu-i musai la noi sa sarbatorim „Ziua indragostitilor” ca de iubit ne iubim oricum :))) dar e musai de fiecare data sa gasesc cate un motiv sa fac tort :)))
As vrea sa spun despre tortul de azi ca este unul sofisticat, dar nu este. Este sofisticat la gust, dar de preparat este foarte usor. Si de mancat de asemenea! 😉
Treaba sta cam asa:
- blat de tort cu cacao
- blat cu nuca de la prajitura cu nuca si crema de ciocolata
- crema de mascarpone de la tort cu crema de mascarpone si vanilie la care am adaugat si putina ciocolata 😉
Hai ca nu-i greu! 🙂
Ingrediente
- Pentru blatul cu cacao:
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 1 lingura cacao
- 2 linguri faina
- esenta de rom
- un varf de lingurita praf de copt
- Pentru blatul cu nuca:
- 3 albusuri
- 3 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri nuca macinata
- un varf de lingurita praf de copt
- 1 picatura esenta de migdale
- miez de nuca, atat cat sa acopere fundul tavii
- Pentru crema de mascarpone:
- 3 galbenusuri
- 100 g ciocolata alba
- 3 linguri zahar pudra
- 2 linguri lapte
- 250 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- esenta de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie
- Pentru decor:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
- ornamente de ciocolata
Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si nuca:
Blat cu cacao:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul (pudra) si mixam pana spuma se tine bine de paletele mixerului si este densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus. Turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 minute, pana blatul trece testul cu scobitoarea.
Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata, faina cernuta si praful de copt. Amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
In tava in care am copt si blatul cu cacao, tapetata cu hartie de copt punem un strat de nuca. Miezul de nuca il puteti pune intreg sau sfaramat intre degete. Deasupra punem compozitia pentru blat si o nivelam cu atentie.
Se coace la foc mediu pentru cca 20 de minute, in functie de cuptor. Blatul se rastoarna pe un gratar si se lasa la racit.
Crema de mascarpone:
Galbenusurile si zaharul se freaca pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem si ciocolata alba rupta bucatele, apoi punem compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si se fierbe pana se topeste ciocolata, fara a da in clocot si pana crema se ingroasa usor, ca o ciulama. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru vreo jumatate de ora, pana crema se raceste foarte bine.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.
In crema de oua racita adaugam mascarponele si mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu vanilie si putina zeama de lamaie.
- In cazul in care crema nu este foarte bine legata, un intaritor de frisca ar trebui sa rezolve problema
Blatul cu cacao l-am insiropat usor, cu putin lapte in care am dizolvat Nesquik.
In tava in care am copt blatul punem blatul cu cacao, crema de mascarpone si acoperim cu blatul cu nuca. Invelim bine in folie si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
A doua zi tortul se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa plac cu frisca batuta si ciocolata.
Pofta buna! 😉
Buuun! Mulţumim, Miha!
si eu multumesc Flori! >:D<
la blatul de cacao nu este trecut gramajul la faina
multumesc de atentionare, Dana. Am rectificat! 😉
multumesc pentru retete
si eu multumesc >:D<
Arata nemaipomenit!!!Gustul,cred ca este pe masura!!!Il incerc si eu pentru Duminica,ca de Luni,gata cu dulciurile…intram in Post!Iti multumesc pentru retetele minunate,ce le postezi!!!
multumesc Melania! >:D< Noua ne-a placut tare mult, sper sa va placa si voua
Decorezi așa frumos deserturile 😀
multumesc Ema! 🙂
Am revenit cu multe,multe multumiri,pentru acest tort!L-am facut pentru sfarsitul de saptamana,a iesit foarte,foarte bun.O mica greseala am avut,tava mea fiind de 20cm(desi am marit cantitatile),la crema nu mi-a iesit asa tare cum arata in poza(am pus si intaritor).Dar nu mai conteaza,gustul a fost bun si ce este cel mai important…nu a ramas nemancat!
Foarte bun!Il recomand,pentru orice ocazie!
Multumesc frumos! >:D< Crema nu este tare, este pufoasa, aerata. Daca asa a fost si la tine a fost asa cum trebuie sa fie 😉
foarte buna ! daca aveti pofta si de o rulada cu gem de caise incercati si reteta aceasta 😉
andacrisan 3.wordpress.com/2015/03/08/rulada-cu-gem-de-caise/
Ce tort bun ! Si ce frumos e contrastul cu hartia roz ! De fiecare data m-am intrebat de unde achizitionezi recuzita 🙂 ?
Multumesc frumos Ela! :-*
Recuzita o achizitionez… de peste tot! :)) N-am un loc anume.
Buna ziua, as vrea sa încerc sa fac tortul acesta, imi place f mult cum arată, de fapt toate torturile pe care le faceti imi plac. As dori sa va întreb ce marca de ciocolata albă folosiți? Cu frișcă lichida va referiti la cea vegetală?? Si as vrea sa va întreb cand se pune intaritorul in frișcă ; cand prinde putina consistenta sau cand se vad urmele de la paletele mixerului?
Intaritorul se pune numai la frișcă naturală?
Felicitări pentru blog, f frumos!!!
Lavinia, ciocolata alba folosesc Bellarom sau Schogetten, ambele cumparate de la Lidl. Frisca lichida poate fi si vegetala, eu folosesc smantana pentru frisca Pilos (tot de la Lidl 🙂 )
Intaritorul este cel mai ok sa-l pui cat mai aproape de final. Frisca vegetala nu are nevoie de intaritor, ca aia cu cat o bati mai mult cu atat devine mai tare si consistenta
Multumesc frumos! >:D<
Multumesc frumos pentru răspuns!!!!
Foarte bine arata tortul. O sa incerc sa fac unul la fel acest weekend. Multumim de reteta 🙂
Ce frumos este decorat..cred ca a iesit ff gustos.
Arata divin. As vrea sa il fac si eu. Credeti ca pot inlocui mascarponele cu crema de brana Philadelphia?
Multumesc Simona!
Poti folosi si crema Philadelphia, nu va fi chiar acelasi lucru la final, dar va fi ok 🙂
Bună seara! Ce diametru de tava ați folosit? Blatul cu nuca nu trebuie insiropat?
Buna dimineata Elena
Tava este mica, de 18 cm diametru
Blatul cu nuca nu l-am insiropat, pentru ca asa ne place. Poti sa-l insiropezi daca voua va plac prajiturile bine insiropate
Foarte bun ! A iesit excelent ! O singura ” durere „am avut cu ornamentele. Nu e prima oara cand incerc si nu imi ies. Sunt prea moi pentru a fi puse pe tort, prea fragile. E vreo smecherie ?
Trebuie sa folosesti ciocolata cu procent mare de cacao (amaruie)
Nu mi s-a parut grozav…blaturile sunt tari,per ansamblu o mica porcarie…am urmat reteta pas cu pas,blaturile sunt tari si seci
Cred ca le-ai tinut prea mult la cuptor, altfel nu-mi explic cum un blat simplu de pandispan cu cacao poate fi tare
Am facut si eu „aceasta minunatie” de tort. Sunt foarte de acord cu Oana , poate cu un limbaj ceva mai moderat. Blaturile nu sunt tari dar daca nu sunt insiropate, amandoua, nu au cum sa se inmoaie doar de la crema , pe care daca o lasi asa cum iese este mult prea moale pentru a ramane intre cele blaturi. Va imaginati un vulcan care erupe , asta era crema cand l-am rasturnat. Desi crema in sine mi-a iesit bine. Daca as fi pus intaritor (am evitat) ar fi fost prea „tare”, repet ca sa inmoaie blaturile. Si intr-un caz si in celalalt cele trei straturi nu au cum sa stea unite drept pentru care ca sa-l tai in felii a trebuit sa il „imobilizez” cu cateva betisoare pt frigarui. Ne-am distrat oricum de minune. Gustul este bun intr-adevar. Si ca sa vezi Miha ca sunt atenta la reteta si la detalii … in poza cu tortul intreg este decorat pe lateral cu ciocolata in timp ce in poza cu felia se vede clar ca are frisca si moturile au disparut ca prin minune, ca si cand aceste poze nu au nici o legatura intre ele. Nu vreau in nici un fel sa minimizez munca sau talentul tau dar daca tot esti altruista si vrei sa imparti cu noi din experienta ta culinara atunci fa-o pe deplin. Numai bine, Georgeta Airinei
vreau sa fac si eu acest tort dar vreau sa stiu pt cate persoane e eteta
multumesc
Este un tort mic, dar poate ajunge pentru 6 sau chiar 8 persoane
Eu lam facut de ziua mea si a iesit…super bun…foarte gustos si laudat…sigur il voi mai face din nou
Ma bucur mult ca ti-a placut!
Multumesc!
Vreau si eu o bucata! 🙂 Super delicios arata!