La realizarea acestui tort cu ciocolata si nuca, pregatit special pentru postarea cu numarul 500 de pe bucataras.ro, am pornit de tortul Sofiei, ajutata fiind cu traducerea de prietena mea Natalia. Am schimbat, am adaptat…dar pana la urma rezultatul a fost delicios.
Ingrediente
- * Blat :
- * 4 oua
- * 150 g zahar
- * 55 g faina
- * 150 g nuca
- * 30 g unt
- * 4 albusuri
- * 4 linguri de zahar pudra
- * Crema ganache de ciocolata:
- * 200 g ciocolata amaruie
- * 100 ml frisca lichida
- * 50 g unt
- * Crema:
- * 400 ml frisca lichida
- * 50g zahar
- * 50 g nuca
- * Decor:
- * 300 ml frisca lichida
Mod de preparare Tort Bucataras:
Blat:
Nuca se macina impreuna cu zaharul in robotul cu cutit metalic.
Se bat ouale, adaugand treptat amestecul de nuca macinata cu zahar. Se bate pana compozitia devine spumoasa si isi dubleaza volumul.
Se micsoreaza viteza mixerului si se adauga faina. Se omogenizeaza. Se adauga untul topit si racit si inca o data se amesteca cu atentie.
Albusurile se bat cu un praf de sare. Dupa ce se fac spuma tare, se adauga treptat zaharul pudra, batand pana devin lucioase ca pentru bezea. Bezeaua obtinuta se adauga in compozitia cu nuca, in 3 reprize, omogenizand cu atentie dupa fiecare.
Aluatul se imparte in 4 parti si se coace cate o foaia in tava (20/20 cm) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu spre mare (200 grade), pana la rumenirea usoara, timp de 8-10 minute.
Foile se lasa la racit pe un gratar si nu se suprapun.
- Daca aveti tava mare de aragaz puteti coace intr-o singura tura, apoi taiati fasii cat de late doriti
Crema ganache de ciocolata:
Intr-un vas se pune la incalzit frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Se adauga ciocolata bucatele si untul. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se da la rece.
Crema:
Intr-un vas punem zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit si a capatat o culoare aurie, adaugam nuca rupta in bucati mari. Omogenizam, apoi intindem pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Dupa ce s-a racit si intarit suficient, macinam grosier, la robotul cu cutit metalic
Batem frisca, apoi adaugam caramelul cu nuca si omogenizam.
Fiecare blat se unge cu un strat subtire si uniform de crema ganache si inca unul de frisca cu caramel.
Se suprapun si se orneaza cu frisca, dupa preferinta.
Super tortul Miha,am notat reteta,trebuie sa-l execut si eu,:))
Te pup!
ÁÁÁÁ Minunat
Nu prea se intelege „scrisu'”, da’ felia aia arata demential!
Bianka, multumesc!
Pupici Mirela! Ma bucur ca-ti place.
Liana, scrisul nu prea a iseit ca am gresit „sablonul” si l-am facut mai mare, apoi a trebuit sa ma inghesui in spatiul avut la dispozitie. :))
Arata super tortul Miha draga si cred ca e foooarte delicios dupa cum arata felia.
Pupici si felicitari pentru minunatiile ce le faci .
Felicitari pentru realizarea tortului!! Este foarte apetisant.
Oameni buni! face fata asta niste bunatati…!!! Punet mana si comandati de la ea pentru ca merita!!! Bravo Mha! Felicitari!
Felicitari ai facut un tort foarte reusit si foarte frumos!o seara minunata!
mmm…eu vreau doar „feliuta” aia din poza..vezi cat de modesta sint? nu vreau tot tortul 😀
Arata fenomenal de bine si delicios!
Tortul asta seamana mult cu cel egiptean,numai ca in loc de crema de vanilie ai pus cea de ganache!Imi place ca ai multa fantezie!!
Multumesc! 🙂
Arata super!Oare pot sa insiropez putin foile de tort?Ce dimensiuni are tava?
Daca iti plac torturile mai insiropate poti sa pui putin sirop. Eu le prefer mai uscate 🙂
Tava e de 20/20 cm , am scris in reteta 😉
Spor sa ai! Multumesc! >:D<
Ce dimensiuni are tava?
Multumesc! Sper sa-mi iasa…
Este fff bun dar trebuie montat intr-o tava cu marginile detasabile ca sa ia forma.eu l-am montat asa pe platou si o cam luase din loc.data viitoare stiu ce am de facut! Multumim frumos pt retetele minunate!
si eu multumesc frumos 🙂