Prajituri / Retete de prajituri

Prăjitura Smântânița

Prajitura Smantanita cu ciocolata

O alta reteta de prajitura din cartea de bucate a bunicii… 🙂 O prajitura de casa ce ne aduce aminte de copilarie

Prajitura Smantanita

Ingrediente

  • Pentru foi avem nevoie de:
  • 250 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri smantana
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar (cred ca merge si mai putin, mie mi s-a parut un pic cam prea dulce)
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • esenta de rom

Mod de preparare Prajitura Smantanita:

Foi:

Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat elastic.

preparare aluat pentru prajitura smantanita

Se imparte in 3 parti egale din care se intind 3 foi ce se coc pe dosul tavii (20/30 cm) in cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute.

  • Eu le-am intins direct pe fundul tavii,mi s-a parut mai usoara operatiunea,chiar daca s-au lipit un pic.

Foi pentru prajitura smantanita

Dupa ce se coace foaia se despinde cu grija cat inca e calda. Cand se racesc foile devin casante.

Crema:

Laptele rece se amesteca impreuna cu faina apoi se pune la fiert la foc mic,pana se ingroasa.

Preparare crema pentru prajitura smantanita

Untul se topeste,dar nu de tot.Sa mai ramana bucati netopite.

Crema pentru prajitura smantanita

Se mixeaza pana devine ca o crema,adaugam zaharul si mixam in continuare.

Crema pentru prajitura de casa

Cate putin se adauga in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte crema in 2 parti : in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.

Crema cu vanilie si cacao

Glazura:

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca,adaugam si esenta de rom,omogenizam si dam la rece.

Peste prima foaie se intinde crema cu cacao,se aseaza a doua foaie si se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
Se lasa la rece pana a doua zi.Eu n-am avut rabdare,asa ca am taiat-o din seara asta. :))

Prajitura Smantanita cu ciocolata

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. Hmmm..cred ca e fff buna!!!Multumim pentru toate retetele oferite!!Ce bine ca exista net..bloguri..situri….

  2. Cu mare placere JocoK!Cu mare drag impart cu voi,prietenii mei virtuali.Si nu numai! :))

  3. Interesanta reteta si f. „rich”. Multumim de reteta. Pupici.

  4. Da,ai dreptate Marcela…e foarte „rich”…:))
    Pupici

  5. Frumoasa, aratoasa, dulce si caloroasa… Deci, iau o feliuta de la tine si astept o ocazie mai speciala ca sa o fac, sau momentul cind cintarul va arata ca am voie, hi, hi…
    Felicitari si pentru pozele pas cu pas… Pupici !

  6. Multumesc draga cuscra! Si iti doresc ca acel moment sa fie cat mai aproape! :)) Pupici!

  7. M-a captivat blogul tau.As vrea sa incerc toate prajiturile.Incep cu „smantanita” dar as vrea sa stiu dimensiunile tavii daca se poate.

  8. Simona, bun venit la mine si in blogosfera. 😉

    Tava e de 20/30 cm.

  9. Multumesc Miha.Am adaptat reteta la tava mea mai mare.A iesit foarte buna,dar a ta arata mai bine.

  10. e f.buna aceasta prajitura

  11. Anonymous says:

    am sa incerc si eu reteta

  12. Îmi place mult felicitari de

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]