Din punctul meu de vedere o prajitura buna de casa poate incheia intr-un mod foarte placut o saptamana grea 😉
S-apoi, ca sa n-o mai lungesc… da, am avut o saptamana grea si daca si voi o sa fiti in aceeasi situatie, sa faceti ca mine… faceti o lista de prioritati si priviti increzatori catre ceea ce va urma 😉 Sa stiti ca functioneaza, mai ales daca ai in fata si un platou plin cu prajituri :))))
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri nuca de cocos
- 4 linguri faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 100 g ciocolata alba
- 200 ml smantana pentru frisca
- 250 g mascarpone + 200 ml smantana pentru frisca
- 2-3 linguri zahar pudra (in functie de cat vreti de dulce)
- 1 lingurita gelatina
- Pentru ornat:
- ~150 g frisca batuta
Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si mascarpone:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul (pudra) si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua, adaugand si fulgii de nuca de cocos. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie bine acoperita.
Ciocolata rupta bucatele o punem intr-un vas, turnam smantana pentru frisca si punem vasul pe foc. Aducem compozitia la punctul de fierbere, dam deoparte si amestecam pana ciocolata se topeste. Lasam sa se racoreasca putin, adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Lasam la racit.
Peste crema de ciocolata racita punem mascarponele si mixam energic. Separat mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma si pufoasa, apoi o adaugam in crema de ciocolata.
Punem crema peste blatul racit si dam la rece pana crema se intareste bine si prajitura poate fi portionata. Cu frisca batuta se „imbraca” prajitura in strat uniform.
Pofta buna! 😉
Ce dimensiune are tava?
Silvia, am scris acolo in reteta 20/30 cm 😉
Super,imi doresc sa incerc cat mai curand aceasta reteta dar am o mica intrebare in ceea ce priveste modul de preparare al cremei,smantana pentru frisca trebuie portionata in jumatate? Si astfel folosesc jumatate (100 ml) smantana de frisca pe care o pun intr-un vas pe foc impreuna cu ciocolata rupta bucatele si cealalta jumatate din compozitia de smantana pentru frisca(100 ml )o mixez cu zaharul pudra pana devine ferma si pufoasa? Sau este nevoie de mai multa smantana pentru frisca,respectiv 400 ml din care impart in doua pentru cele doua operatiuni? Multumesc anticipat!
Simona, trebuie 400 ml smantana pentru frisca. Am omis asta si multumesc frumos pentru atentionare. O sa rectific imediat :*
La blat nu ai zis nimik de zahar pudra au pus zahar normal nu inteleg nimik
pui zahar normal, doar ca il rasnesti inainte si-l faci pudra 🙂
nu e nimic gresit daca pui zahar tos, e acelasi lucru. Doar ca dureaza mai mult pana se dizolva 😉
am facut-o de mai multe ori si este ff buna .LA MULTI ANI MIHA.
Ma bucur din suflet!
La multi ani si tie Maria!