La noi in Moldova cei ce poarta numele Sfintei Maria se serbeaza in septembrie, dar cum stiu ca in alte parti nu exista aceasta traditie vin si eu cu intarziere sa urez „la multi ani” si toate cele bune tuturor celor ce s-au sarbatorit astazi.
Si iata ca azi va aduc o prajitura cu branza, o prajitura fara coacere, numai buna pentru vremurile caniculare si pentru atunci cand vi se anunta musafiri neasteptati, dar bineveniti 😉
Ingrediente
- Pentru blat:
- 200 g biscuiti
- 100 g unt
- 1 lingura cacao neagra
- Pentru umplutura:
- 300 g crema de branza Almette
- 200 ml smantana pentru frisca
- 4 linguri zahar pudra aromat cu coaja de lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru ornat:
- ~ 50 g carlionti de ciocolata
Mod de preparare Prajitura cu branza – fara coacere:
Blat:
Biscuitii se macina la robot pana se obtine un pesmet fin. Se adauga cacaoa si untul topit si se mixeaza din nou pana la omogenizare.
- am folosit biscuiti dulci si sfaramiciosi, gen Picnik, si n-a mai fost nevoie de zahar. Daca folositi alt gen de biscuiti adaugati zahar dupa gust
Rasturnam compozitia intr-o tava cu inel detasabil (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si tasam bine cu lingura, apoi cu fundul unui pahar. Vom ridica putin si pe peretii tavii formand o bordura, dar asta nu e absolut necesar si cred ca va arata si mai bine la final 😉 Dam tava la frigider pana pregatim umplutura.
Umplutura:
Zaharul aromat cu coaja de lamaie l-am avut pregatit dinainte. Am pregatit o pudra de lamaie dupa reteta de AICI pe care am amestecat-o apoi cu zahar pudra (1-2 lingurite la 100 g zahar). Daca nu aveti puteti aroma cu orice altceva va place.
Batem smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si o lingura de zahar si mixam pana devine ferma si pufoasa. Separat mixam crema de branza cu restul de zahar, apoi amestecam usor cele 2 compozitii. Turnam compozita peste blatul de biscuiti si dam la frigider pentru o ora.
Se orneaza cu carlionti de ciocolata. Pentru a obtine carliontii rade ciocolata (lasata la temperatura camerei) pe partea lunga a tabletei cu curatitorul de legume.
Arata super bine!!!
multumesc frumos!
Tu esti o doamna , de aceea ai felicitat doamnele Marii … eu nici n-am intrat ieri pe nicaieri si nici pe la tv nu prea m-am uitat pe canalele romanesti , ca ma apucau nervii capului cu toate ,,urarile” de ADORMIREA MAICII DOMNULUI , celor vii :(( … da’ ce mai draga , preotii de prin Ardeal nu lumineaza si mintile alora sa nu mai felicite pe cele vii si sa comemoreze pe cele plecate dintre ele ?!? ma intreb si eu , anual . Mi se va zice ca-s rea si dusa , dar chiar nu-i asa , eu in aceasta zi aprind o candeluta-n casa si incerc sa dau ceva de pomana ptr bunica materna …
Pe prajitura ce sa zic … e la superlativul absolut , ca intotdeauna .
Pfoaaaaaaaaaaaaaaaaaaai … sper ca acest msg va aparea :))
Pai de ce sa nu apara, Diana?
implinesc 13 ani si sunt crescuta de bunici iar cand ma uit la retetele si la pozele tale…parca uit de toate probleme te ador si sper sa nu ne parasesti si sa dai tot ce-i mai bun ca stiu ca poti.
unde gasesc smantana pt frisca
Eu cumpar de la Lidl
Bun, foarte usor de facut. L am facut de Craciun iar acum il fac din nou pt revelion…multumim pentru retete. De Craciun am facut si rulada cu nuca de cocos. din punctul meu de vedere e prea „grea” din cauza untului dar musafirii si sotul au fost incantati….Drept multumire va urez un an nou la fel de bun precum sunt prajiturile dumneavoastra.
Un an mai bun va doresc si voua, cu sanatate si bucurii.
Multumesc! >:D<