Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu blat pufos si crema de lamaie

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura pufoasa cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de lamaie:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingura amidon
  • 250 ml lapte
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 1 plic zahar vanilat
  • zeama de lamaie, dupa gust

Ati observat ca am cam lipsit? Am fost ocupata, am avut de mancat o prajitura cu blat pufos si crema de lamaie :)))) Glumesc, nu de alta dar a trebuit sa o impart si cu altii. Iar acum o impart si cu voi 😉

Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de lamaie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si coaja de lamaie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25-30 de minute. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si-l lasam la racit cu tot cu hartia de copt.

Crema de lamaie:

Galbenusurile se amesteca bine cu zahar si amidon. Se toarna laptele cate putin si amestecam bine cu un tel, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa ca o budinca. Se da deoparte si se lasa la racit.

In budinca bine racita se incorporeaza mascarponele, mixand foarte bine compozitia. Separat se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana aceasta devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema de mascarpone. La sfarsit aromam dupa gust cu zeama de lamaie.

Crema va fi usor moale, dar asa trebuie sa fie. Umezeala din crema va fi absorbita de blat, astfel ca blatul nu mai necesita insiropare.

Blatul racit se taie in 3 parti. Montam prajitura in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Dam deoparte cateva linguri de crema (pentru uns deasupra), ce ramane impartim in doua parti si repartizam intre blaturi. Invelim prajitura cu blat pufos si crema de lamaie in folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema mascarpone si lamaie

Alte retete de prajituri cu crema de lamaie AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

21 Comentarii

  1. Iar ma instigi … 🙂
    Cred ca-i deosebita

  2. Am incercat si eu reteta asta. A iesit delicioasa doar ca blatul nu a iesit asa cum trebui. Sper ca a doua oara va iesi cum trebui !

  3. Buna ziua,
    Cautand o reteta de tort pentru ziua fiicei mele am dat peste aceasta reteta care imi pare extrem de gustoasa, usoara si potrivita pentru luna decembrie cand intentionez sa o prepar.
    Intrebarea mea este daca o pot transforma intr-un tort acoperit de ciocolata alba si sa isi pastreze forma si aspectul pufos?
    Va multumesc si va doresc multa inspiratie!

  4. Miha astazi am facut prajitura ta,nu are trei etaje;)ca am folosit o forma mare,dar… a iesit atat de buna,Klaus este foarte incantat.Multumim,Crisulina

  5. Cea mai buna prajitura cu lamaie pe care am mancat o vreodata

  6. pur si simplu de-li-cioa-sa !!!

  7. Georgi says:

    Si eu am incercat reteta,am dublat cantitatile si a iesit super! Si blatul e foarte pufos??

  8. – arată foarte bine si eu ador prăjiturile cu cremă de lămâie o voi face si sîmbata multumesc Moga ptr.listarea retei

  9. Scuze am vrut sa scriu Miha dar mobilul meu este nebun dacă nu sunt atenta posteaza cu totul al ceva încă odată scuze

  10. Am preparat astazi prajitura, e la frigider acum. Abia astept sa o gust maine 🙂 🙂

  11. Se poate inlocui cu ceva mascarpone? sau se poate omite?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu ciocolata si cafea

Prajitura cu ciocolata si cafea

Demult n-am mai facut o prajitura de casa care sa-mi mearga asa la suflet. O prajitura cu ciocolata si cafea, ce-ti poti dori mai mult de la un desert? 🙂 Nimic nu se se compara cu o cafea aburinda, facuta din boabe proaspat rasnite. [penci_recipe] Va recomand sa folositi pentru […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la , doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de choux a la […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]